Image default
ΑΡΧΙΚΗ

«Νέα πρόκληση της Τουρκίας, με NAVTEX 6,5 μίλια νοτίως του Καστελόριζου», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τη νέα προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες 6,5 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου, μία νέα επιθετική και απειλητική ενέργεια της Τουρκίας που συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτική η ερώτηση:

«Η Ελλάδα παραμένει πάντα υπέρ του διαλόγου. Που θα εδράζεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι κάτω από το καθεστώς εκβιασμών και απειλών. Παραμένει πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού και εν προκειμένω με τη γειτονική Τουρκία της επίλυσης της μοναδικής διαφοράς Ελλάδας-Τουρκίας που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Για πολλές ημέρες από τις 13 Αυγούστου η Τουρκία είχε δεσμεύσει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πραγματοποιούσε έρευνες με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο μάλιστα συνοδευόταν από πολεμικά πλοία. Λίγο πριν το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής που είχε συγκληθεί για να συζητήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο σε μία υποτιθέμενη κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης η Τουρκία είχε αποσύρει το ερευνητικό σκάφος.

Την ώρα που η Ελλάδα αναμένει από την Τουρκία να ορίσει ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών η Τουρκία για άλλη μία φορά προχωρά σε μία κίνηση που δημιουργεί και πάλι ένταση στην περιοχή που αποτελεί μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή για την ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή.

Με νέα NAVTEX που εκδόθηκε στις 23.50 το βράδυ της Κυριακής 11 Οκτωβρίου δεσμεύει εκ νέου περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis και μάλιστα σε περιοχή 6,5 ναυτικών μιλίων νοτίως της ελληνικής νήσου του Καστελόριζου.

Μία προκλητική κίνηση που επί της ουσίας αγνοεί τις προειδοποιήσεις του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ζητούσε από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς επιθετικές ενέργειες και μία ενέργεια που έρχεται να προστεθεί στην τουρκική πρόκληση με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στην Κύπρο. Μία εκ νέου μονομερής επιθετική ενέργεια από πλευράς της Τουρκίας που είναι δυστυχώς δηλωτική ότι η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί πραγματικά την διπλωματική οδό για την επίλυση των διαφορών και το διάλογο κάτω από τη βάση του Διεθνούς Δικαίου αλλά υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 Είναι σε γνώση της η νέα αυτή NAVTEX της τουρκικής πλευράς για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα 6,5 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και τι κυρώσεις θα επιβάλλει στην Τουρκία μία υπό ένταξη χώρα που έχει αποδείξει με τις συνεχείς προκλητικές της ενέργειες ότι δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της;

Related posts

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ Η ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΔΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΧΟΙΝΟΚΑΨΑΛΩΝ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

admin

Κατέστρεψαν ένα φορτίο πιπεριών από την Ουγκάντα

admin

Leave a Comment