Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΦΕΤΑΚΗΣ: «ΑΡΙΣΤΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ-ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ»

Έπειτα από μια  περυσινή καταστροφική ελαιοκομική περίοδο με μικρή παραγωγή ελαιολάδου στο Νομό Λασιθίου, κακή ποιότητα και πάρα πολύ κακές τιμές παραγωγού, η σωστότερη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας το καλοκαίρι, βελτίωσε 100% την ποιότητα του προϊόντος,  αλλά δεν κατάφερε να πετύχει μέχρι στιγμής τιμές  χοντρικής πώλησης,  που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να ικανοποιούν τον ελαιοπαραγωγό.

«Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια εφέτος στο Νομό Λασιθίου , να ακολουθήσουμε με συνέπεια και ευθύνη έναντι των ελαιοπαραγωγών, το πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας Κρήτης  και είχαμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα την προσβολή του ελαιόκαρπου από τον δάκο», μας είπε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενή τομέα Λασιθίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης.

«Στη Σητεία και στην Ιεράπετρα που μπορώ να γνωρίζω καλύτερα τι συμβαίνει, στα ελαιουργεία ο μεγαλύτερος όγκος του λαδιού που έχει παραχθεί και έχει μεταφερθεί στις δεξαμενές αποθήκευσης,  έχει οξύτητα γύρω στις 3-4 γραμμές. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά όσα χρόνια παρακολουθώ τα αγροτικά θέματα στο Ν Λασιθίου.

Μπορεί να βοήθησε και ο καιρός στον περιορισμό του πληθυσμού του δάκου, κυρίως όμως πιστεύω ότι,  ρόλο έπαιξε η σωστή εκτέλεση και η παρακολούθηση του προγράμματος δακοκτονίας σε όλο το Νομό Λασιθίου.

Η περυσινή καταστροφική ελαιοκομική περίοδος , μας ανάγκασε εφέτος να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου 20 μέρες περίπου νωρίτερα . Αυτό αρχικά δεν ήταν προς όφελος του παραγωγού που έχανε από τον πράσινο καρπό  κάποια ποσότητα ελαιόλαδου αφού οι ελιές δεν είχαν υψηλές αποδώσεις. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Σητείας που οι ελιές ωρίμασαν νωρίτερα,  έχουμε αποδώσεις που είναι γύρω στα 4,5 κιλά ελιές για ένα κιλό λάδι, ενώ στις ορεινές περιοχές η απόδοση είναι 5,5 κιλά ελιές  για ένα κιλό λάδι», μας είπε ο  Γιώργος Τσιφετάκης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελαιοκομίας του Νομού Λασιθίου , η συγκομιδή της ελιάς φτάνει να έχει προχωρήσει στις αρχές Δεκεμβρίου στο 50% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

«Αν και είχαμε πολλά προβλήματα με την έλλειψη εργατικών χεριών, για να προχωρήσουμε περισσότερο τη συγκομιδή της ελιάς, σε ολόκληρο το Νομό Λασιθίου εκτιμώ ότι, φτάνουμε ήδη στο 50% της συγκομιδής.

Σε αυτό βοήθησε το περυσινό μας πάθημα, που χάσαμε τις ελιές από το δάκο  λίγες  μέρες πριν αρχίσουμε τη συγκομιδή,   μια αγροτική εργασία που εφέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα , αλλά και το  lockdown  που έστειλε πολλούς ετεροαπασχολούμενους ελαιοπαραγωγούς να ξεκινήσουν νωρίτερα  να μαζεύουν οικογενειακά τις ελιές τους , αντι να κάθονται κλεισμένοι στα σπίτια τους, περιμένοντας την άρση των περιοριστικών μέτρων», συμπληρώνει ο Γιώργος Τσιφετάκης.

Αν και στην αρχή της σαιζόν η αγορά έδειξε ότι μπορεί να απορροφήσει τη φετινή ποιοτική παραγωγή λαδιού γύρω στα 3 ευρώ το λίτρο, η υποχώρηση της τιμής παραγωγού σήμερα  γύρω στα 2,40 το λίτρο προκαλεί δικαιολογημένη γκρίνια  και πολλά παράπονα στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών.

«Οι τελευταίες πωλήσεις ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας που έχουν γίνει έδωσαν τιμή παραγωγού 2,65 και 2,70 στην οξύτητα των 3 γραμμών. Εμείς δεν θεωρούμε ότι με αυτές τις τιμές εξασφαλίζουμε το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Το ποιοτικό λάδι του Ν Λασιθίου, απαγορεύεται να πωλείται κάτω από τα 3 ευρώ το λίτρο, διαφορετικά οι αγρότες θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τους ελαιώνες τους , πράγμα που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια», προσθέτει ο Γιώργος Τσιφετάκης.

Στην Ιεράπετρα η συγκομιδή στις παραθαλάσσιες περιοχές έχει προχωρήσει πάνω από 50% ενώ πριν 10 μέρες ξεκίνησαν να μαζεύουν οι παραγωγοί και στις ορεινές περιοχές, όποτε ήταν ευνοϊκός ο καιρός . Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην Ανατολική πλευρά του κάμπου της Ιεράπετρας, από τη Βαϊνιά μέχρι τον Άγιο Αντρέα, λόγω των  πολλών πρώιμων φετινών βροχοπτώσεων , καθώς έχουν μετατραπεί σε έλος  οι καλλιέργειες στα Λιβάδια και στα Παραδείσια , εκεί  όπου έχει ανέβει ο υπόγειος υδροφορέας στην επιφάνεια του εδάφους , έχουν ανοίξει για πρώτη φορά  Δεκέμβρη μήνα  όλες οι πηγές και έχουν ξεχειλίσει πολλά πηγάδια , με το νερό να έχει μετατρέψει τους ελαιώνες σε βούρκο και  να μην επιτρέπει   στους ελαιοπαραγωγούς να μαζέψουν τις ελιές τους.

Την ίδια ώρα που οι ελαιοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές του ποιοτικού φετινού ελαιολάδου, έντονη είναι η ανησυχία των παραγωγών  εξαγώγιμων κηπευτικών καθώς οι αγρότες  βλέπουν τα αγγούρια να πωλούνται στα 30-40 λεπτά το κιλό και τα πιπέρια στα 60 λεπτά το κιλό . Με αυτές τις τιμές που διαμορφώνονται  στις αγορές της Ευρώπης λόγω των παρενεργειών της πανδημίας,  οι παραγωγοί  δεν εξασφαλίζουν ούτε το 50% του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα να αγωνιούν για το μέλλον των καλλιεργειών τους και να ζητούν νέες οικονομικές κορονοενισχύσεις για τις Φθινοπωρνές και Χειμερινές καλλιέργειες θερμοκηπιακών κηπευτικών.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΤΕΣΤ COVID ΓΙΑ  TOYS 19 ΝΑΥΑΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα με την νέα διοίκηση του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας.

admin

Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΙΜΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΧΤΑ

admin

Leave a Comment