Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΟΙ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ

Όταν ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης, που θεωρείται από τους ίδιους τους συναδέλφους του , ο πιο έμπειρος ψαράς της Νοτιοανατολικής Κρήτης, επιστρέφει με το αλιευτικό του, τον “Αργοναυτη” στο λιμάνι της Ιεράπετρας, από το ψάρεμα και η ψάρια του είναι μια καραβίδα και 3 μικρές σκορπίνες, τότε καταλαβαίνει κανείς , ότι , τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η κυριαρχία των ψαριών “εισβολέων” αναπόφευκτη, όσο η πολιτεία δεν παίρνει μέτρα προστασίας του μεροκάματου των παράκτιων αλιέων από τους επεκτατικούς «Λεσεψιανούς μετανάστες».

Τον συναντήσαμε το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι της Ιεράπετρας έχοντας μόλις επιστρέψει από τοι ψάρεμα , να πασχίζει να ράψει τα διαλυμένα χοντρά δίχτυα του, από το κοφτερά δόντια των λαγοκέφαλων .

«Κάναμε ένα σωρό έξοδα για να ρίξουμε τα δίχτυα μας και όταν τα σηκώσαμε είχαμε πιάσει πάνω από 60 κιλά λαγοκέφαλους, 50 κιλά περίπου λεοντοψαρα 1 καραβιδα και 3 μικρές σκορπίνες. Τα δε χοντρά δίχτυα που βάλαμε μας τα κατέστρεψαν οι λαγοκεφαλοι με τα κοφτερά τους δόντια. Δε μπορούμε άλλο να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα με τους λαγοκέφαλους και με τα λεοντόψαρα που έχουν γίνει οι κυρίαρχοι της θάλασσας χωρίς να μπορούμε να βγάλουμε τα έξοδα μας, καταστρέφοντας σε κάθε μας έξοδο για ψάρεμα, όλα τα αλιευτικά μας εργαλεία.

Η πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει στα δόντια των τοξικών λαγοκέφαλων και όλων των άλλων ψαριών εισβολέων που μπήκαν στη Μεσόγειο από την διώρυγα του Σουεζ”, μας είπε σήμερα το πρωί στο λιμάνι, αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου των επαγγελματιών αλιέων Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.

Σε μια περίοδο που το κόστος κάθε ταξιδιού για ψάρεμα έχει διπλάσιο κόστος λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων , οι λίγοι εναπομείναντες ψαράδες της Ιεράπετρας, δίνουν έναν πραγματικά άνισο αγώνα να ξεπεράσουν το τεράστιο πρόβλημα της αντιμετώπισης των τοξικών λαγοκέφαλων και των λεοντόψαρων, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν πολλαπλασιαστεί στον υπέρτατο βαθμό σε σχέση με πέρυσι.

«Πέρα από την ζημιά που προκαλούν στα αλιευτικά εργαλεία και στα βρώσιμα ψάρια που πιάνονται στα δίχτυα των συναδέλφων ψαράδων και αυτή η ζημιά φαίνεται, είναι και η άλλη καταστροφή που είναι και η μεγαλύτερη. Όλος αυτός ο τεράστιος πληθυσμός των λαγοκέφαλων και των λεοντόψαρων που πλέον υπάρχει και δεν έχει θηρευτές, χρειάζεται τεράστιες ποσότητες φαγητού καθημερινά και τα ψάρια που τρώνε για να επιβιώσουν αυτά, είναι τα βρώσιμα ψάρια που μέχρι τώρα ήταν εμπορεύσιμα και αποτελούσαν την παραγωγή του ψαρά, την οποία πουλούσε για να πληρώσει τα καύσιμα του , τους αλιεργάτες του, τους φόρους του, τα έξοδα συντήρησης του αλιευτικού του, τα καινούργια αλιευτικά του εργαλεία και τα δολώματα του για να ξανά πάει στο ψάρεμα την επόμενη μέρα. Όταν αυτοί οι Λεσεψιανοί μετανάστες , αυξάνονται τόσο γρήγορα, με μαθηματική ακρίβεια μειώνονται τα βρώσιμα αλιεύματα και οι ψαριές όλο μικραίνουν άσχετα με το πόσο έμπειρος και ικανός ψαράς είσαι» μας είπε ο καπετάνιος του γρι γρι «Αθανάσιος» κ. Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης.

Στις αρχές Μαρτίου «έριξαν» στη θάλασσα τα αλιευτικά τους οι ψαράδες της Ιεράπετρας, για να ξεκινήσουν τη νέα αλιευτική περίοδο, με την ελπίδα ότι θα έχουν καλές ψαριές με μείωση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων, που «κλέβουν» τα αλιεύματα τους πάνω από τα δίχτυα τους, καταστρέφοντας με τα κοφτερά τους δόντια και τα αλιευτικά τους εργαλεία.

Από τα πρώτα φετινά ταξίδια για ψάρεμα στη νήσο Χρυσή, νότια της Ιεράπετρας, έπιαναν στα δίχτυα τους εκατοντάδες κιλά ψάρια, με τη διαφορά ότι αυτά τα ψάρια δεν ήταν βρώσιμα … Ήταν οι πασίγνωστοι πλέον τοξικοί λαγοκέφαλοι. Και ήταν όλοι γύρω στο ένα κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα και έχουν αρχίσει το καταστροφικό τους έργο νέες γενιές, που μεγαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς . Το καλοκαίρι του 2021 είχαν πιαστεί λαγοκέφαλοι μέχρι και 12 κιλών στην Ιεράπετρα.

Στις 9 Μαρτίου έδεσε στο λιμάνι της Ιεράπετρας το αλιευτικό «Αργοναύτης» με καπετάνιο τον πρόεδρο των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπη Τζαράκη, με μια ψαριά που αποτελούνταν κατά 90% από λαγοκέφαλους και κατά 10% από βρώσιμα ψάρια.

«Καταφέραμε να σώσουμε από τα δόντια των λαγοκέφαλων μόνο 7 κιλά μπαρμπουνάκια . όλα κι όλα . Τα άλλα ψάρια που πιάσαμε βρίσκονται κομματιασμένα μέσα στα στομάχια των λαγοκέφαλων, που τα έφαγαν μαζί και τα δίχτυα μας, γεμίζοντας τα αλιευτικά μας εργαλεία αξίας 7000 ευρώ τρύπες, για να μας βάλουν να τα ράβουμε μια ολόκληρη εβδομάδα μέχρι να τα επιδιορθώσουμε.

Μας έφαγαν 300 κιλά βρώσιμα ψάρια αξίας 3500 ευρώ και μας άφησαν αυτά τα λίγα μπαρμπούνια αξίας 150 ευρώ, με τα οποία πρέπει να πληρώσουμε τα πετρέλαια που έχουν φτάσει στα ύψη , το πλήρωμα του αλιευτικού και τα δολώματα που πρέπει να αγοράσουμε για να ξανά πάμε για ψάρεμα αν βάλουμε παραγάδια.

Πάνω στα δίχτυα μας στη νήσο Χρυσή πιάστηκαν 300 μεγάλοι τοξικοί λαγοκέφαλοι βάρους ενός κιλού ο καθένας. Τους περισσότερους τους πετάξαμε στη θάλασσα και κρατήσουμε γύρω στους εκατό για να τους δείτε και για να ιδούν και οι αρμόδιοι τι τραβάμε από το 2008 μέχρι σήμερα , δίνοντας έναν τεράστιο άνισο αγώνα, με τους Λεσεψιανούς μετανάστες, με την πολιτεία να αρνείται να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της λαίλαπας.

Μας είπαν ότι θα μας επιδοτήσουν να τα ψαρεύουμε για να μειώσουμε τον πληθυσμό τους. Μας είπαν ότι θα μας επιδοτήσουν να τα ψαρεύουμε για να τα κάνουν ιχθυάλευρα η λιπάσματα. Μας υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής μας στήριξης , αφού η δουλειά μας έχει γίνει πλέον ασύμφορη. Γνωρίζουν ότι θέλουμε στήριξη. Αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι σήμερα , εκτός από μια μικρή κορονοενίσχυση που μας έδωσαν» μας είχε πεί τότε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 8.10.2021    

admin

Σχετικά με την πρόταση μετατροπής σχολείων σε Πειραματικά

admin

ΔΕΔΔΗΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment