Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Με ευθύνη του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, ξεκίνησαν οι καθαρισμοί των ρεμάτων , ανατολικά και δυτικά της Ιεράπετρας. το πρωί της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με δυο μεγάλες εργολαβίες, ενώ στη μάχη με το χρόνο για να προλάβουν το ενδεχόμενο μιας ισχυρής Φθινοπωρινής νεροποντής θα μπεί από την ερχόμενη Δευτέρα και ένα χωματουργικό μηχάνημα της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.

«Όπως σας είχαμε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου, ξεκινήσαμε με δυο εργολάβους , να καθαρίζουμε τα πιο επικίνδυνα ρέματα από το πρωί της Τρίτης και θα προσθέσουμε στα  ιδιωτικά μηχανήματα έργου την ερχόμενη Δευτέρα και ένα της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.

Δώσαμε προτεραιότητα δυτικά της Ιεράπετρας με τον καθαρισμό του Αλμυρού ποταμού και ανατολικά της πόλης με τον καθαρισμό του Ρέματος του Αγίου Ανδρέα που κατεβαίνει από το Κεντρί.  Όταν ολοκληρώσουν τον καθαρισμό αυτών των ρεμάτων τα μηχανήματα θα πάνε στα ρέματα του Περιστερά και μετά θα συνεχίσουν στο επικίνδυνο ρέμα της Βαϊνιάς», μας δήλωσε τη δεύτερη μέρα των εργασιών ο υπεύθυνος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ Γιώργος Πάγκαλος.

Η ευρύτερη  περιοχή της Ιεράπετρας έχει να δεχτεί  αξιόλογες βροχές  εδώ και πολλούς  μήνες,  παρόλα αυτά όμως,  η εικόνα των περιαστικών  και περιφερειακών ρεμάτων στα Ανατολικά , Δυτικά και Βόρεια της πόλης θυμίζει τη ζούγκλα του Αμαζονίου, καθώς η οργιώδης βλάστηση με τα καλάμια να κυριαρχούν , ξεπερνά σε ύψος τα 15 μέτρα , ακόμα και σε εκείνα τα ρέματα που καθαρίστηκαν πρόσφατα  από τα χωματουργικά μηχανήματα της αντιπεριφέρειας Λασιθίου  και των εργολάβων που είχαν αναλάβει  τις σχετικές εργασίες.

Δημότες της Ιεράπετρας που έχουν σπίτια , επιχειρήσεις αλλά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κοντά σε όλα αυτά τα ρέματα , είχαν καταθέσει εγγράφως στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος , σχετικά αιτήματα για άμεσο καθαρισμό αυτών και άλλων  ρεμάτων φοβούμενοι τη ραγδαιότητα των πρώτων βροχών του Φθινοπώρου , που μάλλον είχαν δίκιο βλέποντας τις καταστροφές που άφησε στη Θεσσαλία  η κακοκαιρία  Daniel,  και είχαν ζητήσει  από την αντιπεριφέρεια Λασιθίου ,  να επισπεύσει το πρόγραμμα του καθαρισμού των ρεμάτων,  που πλέον δε μπορεί παρά να γίνεται αναγκαστικά κάθε χρόνο.

Ο Δήμος Ιεράπετρας είχε ενημερώσει την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου για τις ανάγκες που υπάρχουν φέτος , έχοντας υποδείξει τα πιο επικίνδυνα ρέματα , από τα οποία θα ήταν σωστό να ξεκινήσουν οι εργασίες των χωματουργών.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ Γιώργος Πάγκαλος, μας ενημέρωσε στα τέλη του Αυγούστου  απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις μας, ότι , «έχουν γίνει οι απαραίτητοι διαγωνισμοί και έχουν ανατεθεί οι εργολαβίες σε δυο αναδόχους , οι οποίοι είναι καθόλα έτοιμοι να ξεκινήσουν  τους καθαρισμούς των ρεμάτων της Ιεράπετρας, ξεκινώντας στις αρχές Σεπτεμβρίου από το ρέμα του Αλμυρού δυτικά της πόλης και από τα ρέματα του Αγίου Ανδρέα στα Ανατολικά της Ιεράπετρας».

Αυτά τα ρέματα είχαν καθαριστεί το 2021 και το 2022 αλλά επειδή έχουν όλο το χρόνο νερό τα καλάμια έχουν ξανά θεριέψει και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κλείσουν τα περάσματα του νερού όταν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές, όπως έχει  ξανά συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

«Προσπαθούμε  αυτά τα επικίνδυνα ρέματα να τα καθαρίζουμε κάθε χρόνο, καθώς λόγω του νερού που υπάρχει πάντα σε αυτά ,  στο τέλος του καλοκαιριού μας δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Θα δώσουμε κι εφέτος τη μάχη να τα κρατήσουμε καθαρά αλλά ζητούμε από τους κατοίκους των περιοχών αυτών να μην πετούν ότι άχρηστο έχουν στις όχθες τους , δημιουργώντας αυτοσχέδιες χωματερές. Σημειώνω ότι πριν μερικούς μήνες καθαρίσαμε το ρέμα των παλαιών Σφαγίων», σημειώνει ο κ Πάγκαλος.

Τούτο το καλοκαίρι   για να σβήσουν οι δυο πιο επικίνδυνες πυρκαγιές στο Κεντρί και στο Στόμιο,  χρειάστηκε η παρέμβαση και των δυο πυροσβεστικών ελικοπτέρων , μαζί με τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αυτές οι πυρκαγιές  ξεκίνησαν από τις όχθες δυο ακαθάριστων ρεμάτων . Η μια πυρκαγιά ήταν στα βόρεια του Κεντριού και η άλλη μεταξύ του Στομίου και των Καλογέρων . Και στις δυο περιπτώσεις η φωτιά άφησε πίσω της κατεστραμμένες  θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, περιουσίες που κοστίζουν πολλά χρήματα και που ποτέ κανείς δεν πρόκειται να τις αποζημιώσει.

 Σε αυτές τις δυο πυρκαγιές μέσα στα ρέματα , αναδείχθηκε και η ανάγκη άμεσης  εκκίνησης των διαδικασιών για μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης ποταμών και ρεμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου , όπως έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Κρήτης στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Χανίων.

Το τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της αντιπεριφέρειας Λασιθίου, είχε οργανώσει και ολοκληρώσει μέσα στο τρίμηνο Αύγουστος-Σεπτέμβριος και Οκτώβριος του 2019,  τον καθαρισμό όλων των ρεμάτωνανατολικά και δυτικά της πόλης της Ιεράπετρας, απομακρύνοντας μάλιστα και όλα τα φερτά υλικά και τα καλάμια  που ξηλώθηκαν από τις όχθες και την κοίτη των ρεμάτων.

Related posts

Απεγκλωβίστηκαν 11 άτομα στον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου

admin

ΣΤΑΘΕΡΑ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Περιοδεία Κατερίνας Σπυριδάκη 

admin

Leave a Comment