Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΣΕ ΣΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Η θεομηνία της 6ης Απριλίου μπορεί να άφησε πίσω της τεράστια προβλήματα, στις πληγωμένες υποδομές των Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας, άφησε όμως και στις πανέμορφες παραλίες του Λασιθιώτικου Νότου, εκατομμύρια καλάμια και σκουπίδια , που μεταφέρθηκαν εκεί παρασυρμένα  από το νερό των ποταμών και των ρεμάτων.

Αυτή την απερίγραπτη εικόνα της ανείπωτης ρύπανσης των ακτών της Σητείας και της Ιεράπετρας, δε μπορούσαν να αντέξουν εκατοντάδες εθελοντές , επιχειρηματίες του τουρισμού και σύλλογοι , που με τη βοήθεια των  διευθύνσεων καθαριότητας  των Δήμων,  ξεκίνησαν  προχθές μια γιγάντια προσπάθεια απορρύπανσης των ακτών  , καθώς έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Απρίλη η τουριστική περίοδος και την ερχόμενη Κυριακή πολλοί ξένοι επισκέπτες, θα γιορτάσουν  στο Ν Λασιθίου το καθολικό Πάσχα.

«Στο Μύρτο ένας νεαρός συντοπίτης, ο Άγγελος Κοντοπόδης, έριξε πρώτος την ιδέα της εθελοντικής εξόρμησης καθαρισμού των ακτών , μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε λίγες ώρες η τοπική  Κοινότητα είχε προμηθευτεί τα απαραίτητα εφόδια από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, ξεκινώντας το πρωί της περασμένης Κυριακής τη μάχη με τα σκουπίδια και τα καλάμια.

Πάνω από 150 εθελοντές, ντόπιοι και ξένοι που διαμένουν στο χωριό μας, με τρία τρακτέρ που διέθεσαν εθελοντικά τρείς συγχωριανοί μας  και πολύ μεγάλη θέληση και πείσμα , να ξανακάνουμε τις ακτές μας όπως ήταν πριν τη θεομηνία ξεκινήσαμε…

Συγκεντρώσαμε τα καλάμια  και τα σκουπίδια σε διάφορα σημεία και με την άδεια της Π.Υ. τα κάψαμε, μαζεύοντας με τα χέρια  μας ότι μικρό σκουπιδάκι είχε μείνει. Καθαρίσαμε όλη σχεδόν την παραλία , εκτός από ένα μικρό κομμάτι στο δυτικό τμήμα της , όπου χρειάζεται να επιχειρήσει  μεγάλο μηχάνημα .

Εκ μέρους των κατοίκων  του χωριού , ευχαριστώ όλους,  όσοι αφιέρωσαν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους, για να επαναφέρουμε τη παραλία στην πρότερη της κατάσταση», μας είπε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Μύρτου Ιεράπετρας  Αλέκος Παντελάκης.

 Στον πληγωμένο Μακρύ Γιαλό με τις πανέμορφες αμμώδεις ακτές του, οι επαγγελματίες καφέ και εστίασης που έβλεπαν τους ξένους επισκέπτες να φωτογραφίζουν τις πλημμυρισμένες με καλάμια και σκουπίδια ακτές της περιοχής τους,  πήραν τη μεγάλη απόφαση.

 «Μέσα σε λίγες ώρες , κατάφεραν να καθαρίσουν ένα  τμήμα της παραλίας , γύρω στα 200 μέτρα ξεκινώντας από το Φάρο όπου δε μπορούν να μπούν μηχανήματα. Ο  Δήμος Ιεράπετρας έχει ξεκινήσει να καθαρίζει την υπόλοιπη περιοχή με ιδιωτικά μισθωμένα μηχανήματα και θα συνεχίσει στον καθαρισμό των ακτών του Κουτσουρά, της Γαλήνης και μετά της Αγιά Φωτιάς» μας είπε ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού Μανόλης Βρυγιωνάκης.

Λίγο δυτικότερα στον Γούδουρα Σητείας,  οι εθελοντές έκαναν εξαιρετική δουλειά με την βοήθεια των μηχανημάτων του Δήμου.

«Μια πραγματική πανστρατιά από άντρες , γυναίκες και παιδιά  ,  από την ευρύτερη περιοχή του Γούδουρα που μπορεί να ξεπερνούσαν και τα 200 άτομα, έβαλαν το στοίχημα της απορρύπανσης της παραλίας μας που εκτείνεται γύρω στο ένα χιλιόμετρο. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια των κατοίκων του Γούδουρα και έτσι σήμερα το χωριό μας, δεν έχει κανένα πρόβλημα να υποδεχτεί τους πρώτους ξένους επισκέπτες της νέας τουριστικής σαιζόν», μας είπε από το Γούδουρα Σητείας ο Γιώργος Τσιφετάκης.

Στην Ιεράπετρα και στη Σητεία τώρα  ξεκινά η μάχη της αποκατάστασης αρχικά του αγροτικού οδικού δικτύου ,  με τη μίσθωση ιδιωτικών χωματουργικών μηχανημάτων, τις δαπάνες των οποίων θα καλύψει η Περιφέρεια Κρήτης.

«Εκτός από τη συνδρομή μας στις εθελοντικές ομάδες πολιτών που πήραν την πρωτοβουλία να απορρυπάνουν τις ακτές μας, από τα καλάμια και τα σκουπίδια, αλλά και τις τουριστικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που καθαρίζουν τα τμήματα της ακτής που βρίσκονται μπροστά στα ξενοδοχεία τους, προσπαθούμε να προγραμματίσουμε  και την αποκατάσταση της βατότητας των δρόμων σε ένα κατεστραμμένο εντελώς αγροτικό οδικό δίκτυο, από το οποίο οι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση στα αγροκτήματα τους» πρόσθεσε η Μαρία Ρουμελιωτάκη , αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος Ιεράπετρας.

Related posts

Επιτάφιοι Ιεράπετρας.

admin

Υπογραφή συμβάσεων δύο οδικών παρεμβάσεων σε δρόμους στους Δήμους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας

admin

Ανοιχτό παράθυρο για κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο

admin

Leave a Comment