Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Η πρώτη επίσκεψη του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σταύρου Αραχωβίτη στην αγροτική Ιεράπετρα, έγινε αφού προηγήθηκαν οι επισκέψεις στο Ηράκλειο και τη Βιάννο, με τον υπουργό να δίνει απαντήσεις σε θέματα που καίνε τους αγρότες της περιοχής

Στις 7:30 περίπου το βράδυ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτης, έφτασε στην Ιεράπετρα από τον Δήμο Βιάννου για να μιλήσει στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, με θέμα τις ευκαιρίες που ανοίγει η νέα ΚΑΠ για τους αγρότες.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Αραχωβίτης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματά μας, είπε ότι «η Νέα Κοινή αγροτική Πολιτική είναι ένα εργαλείο δουλειάς για τους αγρότες και όταν αυτό το εργαλείο χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη στην πρωτογενή παραγωγή της Κρήτης».

Για τον αγροτικό τομέα της Ιεράπετρας μίλησε με κολακευτικά λόγια, καθώς θεωρεί ότι είναι μία περιοχή η οποία πρωταγωνιστεί στην παραγωγή των πρώιμων κηπευτικών. Απαντώντας στους αγροτικούς συλλόγους Ιεράπετρας και Σητείας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πάρει ακόμη σαφείς απαντήσεις από το ΥΠΑΤ, είπε ότι «ήδη έχει καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ έχει αποφασιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% στον κλάδο της σύνταξης».

Για το φορολογικό – ασφαλιστικό ο υπουργός είπε ότι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και ακολουθεί μία δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση όλων των αγροτών.

Είπε ακόμη ότι για τους συνεταιρισμένους αγρότες θα υπάρχει ένα επιπλέον 10% στις ελαφρύνσεις τις φορολογικές, ενώ για την ένταξη των θερμοκηπειακών κηπευτικών της Κρήτης σε πρόγραμμα καταπολέμησης του εντόμου tuta absoluta, που προκαλεί μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες της ντομάτας κυρίως, είπε ότι εξετάζει όλους τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Από την πλευρά της μεγάλης ομάδας παραγωγών της Ιεράπετρας «Ανατολή», τέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

Η φορολόγηση των μελών των ομάδων παραγωγών (συνεταιρισμένων αγροτών) να οριστεί στο 10% των καθαρών εσόδων.

Ο ΕΦΚΑ να επανέλθει στα παλιά επίπεδα με ανώτατο όριο στα 1500 ευρώ ετησίως.

Συνεχή έλεγχο υπολειμματικότητας των αγροτικών προϊόντων που εισάγονται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες, καθώς και θέσπιση φόρου εισαγωγής.

Ορισμό πλοίου ασφαλείας και εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και στα κηπευτικά, ώστε με ευρωπαϊκά κονδύλια να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.

Αυτές τις προτάσεις κατέθεσαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠ «Ανατολή», εκπροσωπώντας και της Ομάδες Παραγωγών «Κάμιρος», «Νότος» και «Νησί».

 

Related posts

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Εγγραφές σχ. έτος 2022-23

admin

Τιμές κηπευτικών Ιεράπετρας 03-05-2023

admin

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment