Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Παρά την υπογραφή  αρκετών συμβάσεων  την τριετία 2019-2021 για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ιεράπετρας που ξεπερνούν τις  70 χιλιάδες ευρώ  και  την οργάνωση 1400 στειρώσεων σε σκύλους και γάτες, το πρόβλημα της ύπαρξης δεκάδων ακόμη αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες παραμένει και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους και κυρίως από εκείνους που έχουν στην κατοχή τους αυτά τα ανυπεράσπιστα πλάσματα μέχρι να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός τους.

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην περίμετρο αλλά και έξω από νέο σχέδιο πόλης της Ιεράπετρας, όπου κυκλοφορούν αγέλες αδέσποτων σκύλων οι οποίοι ψάχνοντας να βρούν τροφή εισβάλουν σε ιδιοκτησίες με εκτροφές οικόσιτων ζώων πνίγοντας κότες και κουνέλια. Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις που αναβάτες ποδηλάτων και μοτοσυκλετών έχουν δεχτεί επίθεση από αγριεμένα αδέσποτα σκυλιά και έχουν καταλήξει στο Νοσοκομείο.

     « Με αφορμή  προβλήματα που παρουσιάζονται  κυρίως στην περιοχή Μπουντούλες    βόρεια της πόλης της Ιεράπετρας σχετικά με αδέσποτα ζώα συντροφιάς και αφού συνεδρίασε το συμβούλιο  της  Επιτροπής Διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου  μας  θέλω να επισημάνω ως υπεύθυνη αντιδήμαρχος ότι , από την περιοχή αυτή περισυλλέχτηκαν  την τριετία  2019-2021,   17   ενήλικα   αδέσποτα   σκυλιά     και   14   κουτάβια.   Από αυτά, επανεντάχθηκαν τα 8 ενήλικα.  Άμεσα   θα   γίνει   επανέλεγχος   στην   περιοχή   για   την καταγραφή και διαχείριση νέων αδέσποτων σκύλων», τονίζει η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και καθαριότητας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Ο Δήμος Ιεράπετρας τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ένα συνεπές πρόγραμμα διαχείρισης και περιορισμού των αδέσποτων ζώων.

«Είναι  γεγονός ότι στο Δήμο μας παρότι  εφαρμόζεται πρόγραμμα   διαχείρισης   αδέσποτων   ζώων   όπου πραγματοποιείται     σημαντικός   αριθμός   στειρώσεων  ,  υπάρχουν   και  φιλοζωικά   σωματεία   αλλά  και   ιδιώτες   που  επίσης  συνεισφέρουν σημαντικά στο έργο  της  διαχείρισης, με  πολλά αδέσποτα ζώα  να   περισυλλέγονται       και   να μην   επανεντάσσονται, εξακολουθεί   να   υπάρχει  στις  περισσότερες   περιοχές     του Δήμου μας σημαντικός αριθμός αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών.

  Για   να   αλλάξει   αυτή   η   κατάσταση   και   να   επιτευχθεί   ο βασικός  στόχος  των  προγραμμάτων   που είναι  η  σημαντική μείωση του αριθμού των αδέσποτων και ο μακροπρόθεσμος να   μην   υπάρχουν   αδέσποτα   αλλά   μόνο   δεσποζόμενα   ζώα συντροφιάς,   ο   Δήμος   θα   συνεχίσει   και   θα   βελτιώσει  τις δράσεις του.   Επειδή όμως Δήμος δεν είναι μόνο οι αρμόδιες Υπηρεσίες   αλλά   και   οι   Δημότες   σημαντική   βοήθεια   στην προσπάθεια αυτή μπορεί να δοθεί  με το να είμαστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες. Δηλαδή πρώτα και κύρια να είναι τα ζώα μας στειρωμένα ή ελεγχόμενα ώστε   να   μην   υπάρχουν   ανεπιθύμητες   γέννες   και εγκατάλειψη κουταβιών. Να ενθαρρύνουμε την   υιοθεσία    των αδέσποτων  αντί  της  αγοράς  ενός κουταβιού   όταν αποφασίσουμε   ότι   η   οικογένειά  μας  θα   αποκτήσει τετράποδο μέλος.

Να  ενημερώνουμε   την   αρμόδια   υπηρεσία ,     όταν διαπιστώνουμε εμφάνιση νέων αδέσποτων στη γειτονιά μας,   προκειμένου   να   προγραμματιστεί   η   περισυλλογή και διαχείρισή του.   Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε στο χώρο μας  αδέσποτο ή αδέσποτα,  μέχρι   να   βρεθεί   γι΄   αυτά   υιοθεσία  και   να   το   δηλώσουμε ώστε να καταγραφούμε ως ανάδοχοι», προσθέτει η κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

                       Ο ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ

Για τη « Φροντίδα αδέσποτων ζώων συντροφιάς », την  τελευταία τριετία με απόφαση Δημάρχου υπογράφηκαν αρκετές  συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους ,  καθώς ο Δήμος Ιεράπετρας δεν διαθέτει Κτηνίατρο , και δαπανήθηκαν  πάνω από 70χιλιάδες ευρώ .

 Ο Δήμος οργάνωσε τη σήμανση, τη στείρωση  και τον αντιλυσσικό εμβολιασμό,  από  εθελοντές κτηνιάτρους : για την τριετία 2019-2021  675 σκύλων  και 684 γατιών.

« Στα πλαίσια  δε του προγράμματος ΄΄ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ΄΄  εγκρίθηκε  η χρηματοδότηση του Δήμου μας  για την  κατασκευή ενδιαιτήματος –καταφυγίου αδέσποτων ζώων με  ιατρείο συνολικού προϋπολογισμού 372.000 €.

Προσωρινά και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του παραπάνω  καταφυγίου, για τις ανάγκες του προγράμματος  διαχείρισης, υπάρχει «καταφύγιο»  από τα μέσα του 2019, στο οποίο   παραμένουν προσωρινά κουτάβια μέχρι την υιοθεσία τους   και ενήλικα ζώα που πρέπει να κριθούν ως προς την  επιθετικότητά τους ή την ολοκλήρωση της θεραπείας τους. 

Την τριετία 2019-2021 έγιναν συνολικά 193 υιοθεσίες  σκύλων. Τα ζώα για τα οποία έχουν αναφερθεί περιστατικά  δαγκώματος έχουν περισυλλεχθεί και βρίσκονται στο  προσωρινό καταφύγιο του Δήμου. Παράλληλα με τις δράσεις του Δήμου Ιεράπετρας, καλούμε  όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ζώα συντροφιάς,  να φροντίσουν για την ηλεκτρονική τους σήμανση και  καταγραφή. Επιπλέον ο καθένας αυτόνομα θα πρέπει να  φροντίσει, ώστε να παύσει πλέον η τακτική της ασυνείδητης  εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς στους δρόμους, κάτι που  αποτελεί βασικό παράγοντα της ραγδαίας αύξησης των  αδέσποτων.

Όπως σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, έτσι κι  εδώ, συνεχίζουμε το έργο της Δημοτικής Αρχής προκειμένου  να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντί  στους δημότες μας , με διάθεση να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας σε σχέση με την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», καταλήγει η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τους μη εμβολιασμένους!

admin

3500 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, παρέδωσε ο Ο.Α.Κ. για τις ανάγκες των πυρόπληκτων οικογενειών.

admin

Σοβαρό τροχαίο σε βενζινάδικο στην εθνική προς Ιεράπετρα

admin

Leave a Comment