Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πιθανή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα προς την Κρήτη

Σημαντικά ύψη βροχής αναμένονται στο νησί και κυρίως στο δυτικό τμήμα του από το απόγευμα του Σαββάτου και μέσα στη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κ. Λαγουβάρδος ενημερώνει ότι ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός κινείται νότια προς την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και στη συνέχεια αναμένεται να στραφεί προς τα ανατολικά.

Όπως διακρίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, σημαντικά ύψη βροχής αναμένονται στο νησί και κυρίως στο δυτικό τμήμα του από το απόγευμα του Σαββάτου και μέσα στη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Τονίζεται ότι η κατανομή της βροχής δίνεται προσεγγιστικά, μικρές αλλαγές στην τροχιά του χαμηλού ενδέχεται να μεταβάλλουν την κατανομή και την ένταση της βροχής.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρακολουθεί την εξέλιξη της κίνησης του Ιανού τόσο με δορυφορικές εικόνες όσο και με τις καταγραφές του πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί και αναμένεται να εκδώσει νεότερη ανακοίνωση το απόγευμα.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς κινείται ο Ιανός

Αν κινήσετε τη μπάρα στο τέλος του γραφήματος (εκεί που γράφει Σάββατο) θα μετακινηθείτε χρονικά ώστε να δείτε την εξέλιξη του φαινομένου. Πάνω στο πλάι δεξιά μπορείτε να επιλέξετε τι επιθυμείτε να δείτε (άνεμο, βροχή, κυματισμό κτλ)

Ανεξαρτήτως του πόσο έντονο θα εξελιχθεί ή όχι το φαινόμενο, απαιτείται από τους πολίτες προσοχή και λήψη μέτρων προληπτικά.

  • Ασφαλίστε αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, φροντίστε να ενημερωθείτε πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγείτε, ασφαλίστε το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) και περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα φαινόμενα.
  • Μην διασχίζετε σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων Αρχών, όπως Τροχαία κ.λπ.

Related posts

7.468.146 € από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» στο Νομό Λασιθίου

admin

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝΚΑΙ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

admin

Εμβόλιο κορονοϊού: 7 λόγοι που οι ανακοινώσεις της Pfizer γεννούν ελπίδα

admin

Leave a Comment