Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ένας πολύ μεγάλος όγκος πυρομαχικών του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, αποτελούμενος από νάρκες, όλμους, βλήματα και κιβώτια με φυσίγγια, αποκαλύφθηκε τυχαία από ιδιώτη το απόγευμα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή 100 περίπου μετρα από τη νέα Πάνω παραλία της Ιεράπετρας, κατά μήκος του ύφαλυο-κυματοθραύστη, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πριν τρείς μήνες.

Ο ιδιώτης βουτηχτής φωτογράφησε με υποβρύχια κάμερα τα ευρήματα του και ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας. το οποίο αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων, που απαγορεύει , σε όλο το μήκος του ύφαλου κυματοθραύστη την αγκυροβόληση όλων των πλωτών μέσων καθώς και την πλεύση των θαλάσσιων μέσων αναψυχής αλλά και την κολύμβηση σε απόσταση 100 μέτρων από τη νέα παραλία.

Παράλληλα ο λιμενάρχης Ιεράπετρας αντιπλοίαρχος Γιάννης Παπαδάκης ενημέρωσε τη Ναυτική Διοίκηση Κρήτης και Αιγαίου, ώστε να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία της ασφαλούς περισυλλογής και εξουδετερωσης των πυρομαχικών από ειδικούς πυροτεχνουργούς.

Πιθανολογείται ότι τα πυρομαχικά που βρέθηκαν , αποκαλύφτηκαν σε εκείνο το σημείο από το οποίο μεταφέρθηκαν στην ακτή τεράστιες ποσότητες άμμου ώστε να δημιουργηθεί η νέα παραλία της Ιεράπετρας και να προστατευτεί από τη διάβρωση το βόρειο παραλιακό μέτωπο.

Εκτιμάται ότι είναι πυρομαχικά που έμειναν στο βυθό και σκεπάστηκαν από την άμμο , όταν στις 23 Απριλίου του 1941 είχαμε την βύθιση του Αγγλικού Πλοίου MV Rawnsley, από Γερμανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα , στον όρμο της Ιεράπετρας .

Νίκος Πετασης.

Related posts

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ ΚΑΙ ΘΕΟΦΑΝΗ ΚΟΥΡΕΜΠΕ

admin

Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας και των Φαρσάλων.

admin

«Αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου και οικονομική ενίσχυση των αλιέων».

admin

Leave a Comment