Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟΥ ΕΦΚΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Σοβαρά παράπονα εκφράζουν οι ασφαλισμένοι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και  έμποροι,  από την προβληματική λειτουργία  του Α΄ αποκεντρωμένου τμήματος ΕΦΚΑ  Ιεράπετρας, που έμεινε το 2020 με 9 από τους 14 υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε αυτό, ενώ η συνταξιοδότηση 4 ακόμη υπαλλήλων,  θα αφήσει  εντελώς ακάλυπτη την αναπτυσσόμενη περιοχή της Ιεράπετρας , όπου ο ΕΦΚΑ  εξυπηρετεί γύρω στους 26.500 ασφαλισμένους.

«Οι έμποροι της Ιεράπετρας αλλά και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων που εξυπηρετούνται πλέον από τον ΕΦΚΑ,  έχουν  πολλά παράπονα γιατί παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν οι λιγοστοί υπάλληλοι που έχουν απομείνει στην Ιεράπετρα,  δεν διεκπεραιώνονται γρήγορα οι υποθέσεις τους . Το προσωπικό δε φτάνει και ο κόσμος διαμαρτύρεται γιατί δεν εξυπηρετείται. Ζητούμε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ Άδωνι Γεωργιάδη , να φροντίσει για την πρόσληψη και εκπαίδευση 4-5 νέων υπαλλήλων,  που θα αντικαταστήσουν έστω αυτούς που συνταξιοδοτούνται, γιατί όπως ξέρετε στον ΕΦΚΑ έχουν υπαχθεί όλα τα ταμεία , όπως ο ΟΓΑ, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ , το ΤΣΑ και άλλα μικρότερα», μας καταγγέλλει αφού έχει δεχτεί τα παράπονα των μελών του , ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Από το 2013 η τότε κυβέρνηση είχε βάλει στόχο να κλείσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ Ιεράπετρας,  ενώ το 2019 μετέτρεψε το ΙΚΑ Σητείας σε  Β΄αποκεντρωμένο  τμήμα ΕΦΚΑ και εκείνο της Ιεράπετρας το έκανε Α΄αποκεντρωμένο Τμήμα ΕΦΚΑ, μεταθέτοντας 5 έμπειρους υπαλλήλους από την Ιεράπετρα στο αντίστοιχο του Αγίου Νικολάου το οποίο αναβαθμίστηκε σε Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Λασιθίου.

Σήμερα οι λιγοστοί υπάλληλοι  που έχουν απομείνει στον ΕΦΚΑ Ιεράπετρας, έχοντας αναλάβει ο καθένας από 5 με 6 αντικείμενα , δίνουν καθημερινή μάχη με το χρόνο για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το τεράστιο έργο που έχουν αναλάβει παίρνοντας πολλές φορές δουλειά και στο σπίτι… εκτός ωραρίου.

Από το 2013 , επί υπουργού κοινωνικής ασφάλισης κ Κουρουμπλή είχαν γίνει γνωστά τα σχέδια για την υποβάθμιση του τότε ΙΚΑ Ιεράπετρας . Το 2015 ο δήμαρχος Ιεράπετρας είχε φέρει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο .

Μετά  την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας με θέμα τη λειτουργία, τη στελέχωση και την αναβάθμιση του τότε  υποκαταστήματος ΙΚΑ, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης , είχε στείλει σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κ. Κουρουμπλή, η οποία κοινοποιήθηκε παράλληλα στο διοικητή του ΙΚΑ, στους βουλευτές Λασιθίου, καθώς και στην προϊσταμένη του ΙΚΑ Ιεράπετρας, με την οποία ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία του υποκαταστήματος στην Ιεράπετρα.

 «Ο δήμος Ιεράπετρας»,  του έγραφε, «αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο στη νότια Κρήτη, με κύριους άξονες ανάπτυξης τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Παράλληλα με τις αγροτικές καλλιέργειες και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η περιοχή χαρακτηρίζεται για το τουριστικό της προφίλ, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτει έναν ιδιαίτερα αναπτυγμένο εμποροβιοτεχνικό κλάδο, καθώς επίσης και αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτές.

Μια ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας η υποβάθμιση  του υποκαταστήματος ΙΚΑ, που χρόνια τώρα λειτουργεί στην Ιεράπετρα, και στεγάζεται  μάλιστα σε ιδιόκτητο κτήριο, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, πλήττοντας ανεπανόρθωτα επιχειρήσεις αλλά και πολίτες που εκπροσωπούνται από το ΙΚΑ ως κύριο φορέα ασφάλισης.

Είναι γεγονός ότι το υποκατάστημα ΙΚΑ Ιεράπετρας εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις και χιλιάδες ασφαλισμένους, καλύπτοντας μάλιστα τις ανάγκες ολόκληρης της νότιας πλευράς του νομού Λασιθίου.

Η διασφάλιση της συνέχισης της πλήρους λειτουργίας του υποκαταστήματος στο δήμο Ιεράπετρας, η στελέχωσή του με το απαιτούμενο και αναγκαίο υπαλληλικό προσωπικό, καθώς και η αναβάθμισή του κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στον επαγγελματοβιοτεχνικό κλάδο και στους πολίτες που εντάσσονται στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα».

Οι επιστολές και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας  που έγιναν πολλές φορές δεν άλλαξαν τα σχέδια της πολιτείας που τώρα καλείται να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται έστω στο παρά πέντε , ώστε να στελεχωθούν με επάρκεια οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην Ιεράπετρα,  που είναι απαραίτητες ώστε,  να μπορούν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες για τις οποίες εδώ και τόσα χρόνια κατέβαλαν στο κράτος μας τις ανάλογες εισφορές.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΙ

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Αναστέλλεται η λειτουργία των εισπρακτικών εταιρείων για όσο διαρκεί η καραντίνα

admin

ΔΕΔΔΗΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment