Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Στήριξη αλλιώς πάμε για επισιτιστική κρίση λένε αγρότες της Καστοριάς, τα 16 αιτήματα

Μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός πραγματοποίησαν συγκέντρωση και συνάντηση με κλιμάκιο της κυβέρνησης, την Πέμπτη (6/9/2022), στον χώρο της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ), για τα προβλήματα της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «είναι η τρίτη φορά που κλιμάκιο της κυβέρνησης επισκέπτεται την περιοχή μας και ζητά συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή στην περιοχή μας. Τα προβλήματα όμως εκτός από ότι παραμένουν τα ίδια σε αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης, αφού δεν έχει γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στην ανύπαρκτη για τον κλάδο μας πολιτική, φέτος έχουν μάλιστα αυξηθεί. Η κυβέρνηση αν δεν πάρει άμεσα μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να γίνει σύντομα η χώρα μας αυτάρκης τουλάχιστον στα βασικά ήδη διατροφής, θα είμαστε αντιμέτωποι με επισιτιστική κρίση χειρότερη από αυτήν του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Τα κυριότερα αιτήματά μας είναι: 

1) Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, το ρεύμα έχει τριπλασιαστεί, οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί, το πετρέλαιο έχει διπλασιαστεί και οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν μόνο σε ορισμένα προϊόντα και μόνο κατά 20% που σημαίνει ότι όλο το κόστος μετακύλησε στον παραγωγό. Το αποτέλεσμα είναι μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, κατά 22%, στην περιοχή μας τουλάχιστον και χαμηλότερες αποδόσεις, αφού τα λιπάσματα είχανε και αυτά τριπλασιαστεί. Έρχεται επισιτιστική κρίση. 

2) Άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την Αίγυπτο για την εξαγωγή μήλων 

3) Η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου αποδείχθηκε «φιάσκο» και εννοείται ότι τα ψίχουλα που πήρανε οι αγρότες δεν βοηθούν σε κάτι. Ζητάμε άμεσα να υπάρξει Αγροτικό Πετρέλαιο όπως υπάρχει σε άλλες χώρες της ΕΕ. 

4) Τα μέτρα που πήρατε για τους κτηνοτρόφους ήταν ανύπαρκτα, με την ενίσχυση 2% επί του τζίρου, με αρκετούς μάλιστα κτηνοτρόφους να μην έχουν λάβει καν την αστεία αποζημίωση λόγω γραφειοκρατίας. Ζητάμε αποζημίωση αυξημένου κόστους παραγωγής: 250 ευρώ ανά αγελάδα, 25 ευρώ ανά πρόβατο/αίγα 

5) Έργα υποδομών έχουν να γίνουν στην περιοχή μας πάνω από μια δεκαετία, το πιο χαρακτηριστικό είναι το φράγμα Νεστορίου που θα έδινε μια ανάσα αρδεύοντας περισσότερα από 75.000 στρέμματα τα οποία παραμένουν «ξερικά» με μικρές παραγωγές αλλά και χωρίς πολλές επιλογές δυναμικής καλλιέργειας. 

6) Το φράγμα Διποταμίας το οποίο ακόμα δεν ξέρουμε που βρίσκεται 

7) Το Αρδευτικό του χωριού Γέρμα που ακόμα περιμένουμε να δημοπρατηθεί
 
8) Εργατικό δυναμικό δεν υπάρχει, ενώ φορολογούμαστε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουμε δικαίωμα να προσλάβουμε προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ, όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας, αποτέλεσμα να στηριζόμαστε σε εργατικό δυναμικό γειτονικών χωρών ενώ οι πολίτες της χώρας μας παραμένουν άνεργοι. 

9) Ενώ ασφαλιζόμαστε σε ενιαίο ασφαλιστικό φορέα δεν έχουμε τα ίδια προνόμια με άλλους ασφαλιζόμενους (π.χ. αν κάποιος συνάδελφος τραυματιστεί και δεν μπορεί να εργαστεί θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος εργατικό δυναμικό για να εργαστεί αλλά δεν λαμβάνει κάποια αποζημίωση. Γυναίκα όπου θα γεννήσει και δεν μπορεί να εργαστεί δεν λαμβάνει άδεια λοχείας ή έστω κάποια αντίστοιχη αποζημίωση ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώσει η ίδια εργατικό δυναμικό για να εργαστεί όσο δεν μπορεί η ίδια). 

10) Ενισχυμένη συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμωτό φασόλι στη Δυτική Μακεδονία 

11) Χρηματοδότηση στον αγροτικό κλάδο, από τότε που έκλεισε η αγροτική τράπεζα της Ελλάδος, είναι ανύπαρκτη. Ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε διάφορες χρηματοδοτήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι και εκεί αδικημένοι και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από προγράμματα χρηματοδότησης, ενώ η ΕΕ διατυμπανίζει σε ανακοινώσεις τύπου για τα προγράμματα χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. 

12) ΟΓΑ και συνταξιοδοτικό, ενώ γίνονται περίπου 600.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ ο πραγματικός αριθμός ενεργών αγροτών και κτηνοτρόφων είναι πολύ μικρότερος, καθώς πολλοί απλά δηλώνουν ότι καλλιεργούν κτήματα για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν, αφού δεν υπάρχει και κάποια άλλη λύση στο συνταξιοδοτικό. Αποτέλεσμα δεν υπάρχει αληθινή εικόνα ενεργών αγροτών και κτηνοτρόφων στην χώρα μας, μειωμένες επιδοτήσεις για τους αγρότες και κτηνοτρόφους αφού δεν μπορούν να δηλώσουν τις πραγματικές τους καλλιέργειες. 

13) Νέα ΚΑΠ: έχουμε στείλει επανειλημμένα υπομνήματα και διευκρινήσεις για την Νέα ΚΑΠ στο ΥπΑΑΤ, η οποία θα αποτελέσει και τον θάνατο πολλών αγροτικών επιχειρήσεων. Δυστυχώς αποφασίσατε και καταθέσατε τις προτάσεις σας χωρίς κάποια διαβούλευση με αγροτικούς φορείς και χωρίς να έχετε εργαστεί όπως οφείλετε για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την χώρα μας. 

14) Εκπροσώπηση αγροτών: Δεν υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση αγροτών και κτηνοτρόφων σε ομάδες εργασίας, επιτροπές αλλά και διαβουλεύσεις ώστε οι αποφάσεις και προτάσεις που καταθέτει το υπουργείο να έχουν πραγματικό αντίκρισμα (π.χ. ο ΕΛΓΑ λειτουργεί ακόμα με απαρχαιωμένο καθεστώς και στο ΔΣ του δεν συμμετέχουν αγρότες ή φορείς τους. 

15) Ελληνοποιήσεις: το φαινόμενο συνεχίζεται και μάλιστα έχει αυξηθεί, χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για αμνοερίφιά την περίοδο του Πάσχα, όπου ανέφερε ότι η χαρακτηριστική μπλε σφραγίδα σήμανσης ΕΛΛΑΣ και τον κωδικό σφαγείου μπορούν να το βάζουν σε οποιοδήποτε ζώο σφάχτηκε στην Ελλάδα και ας προερχόταν από άλλη χώρα της ΕΕ εκτός της Ελλάδας. 

16) Ζητάμε άμεσα να δοθεί παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς επίσης και δικαίωμα αναθεώρησης τιμών λόγο των τελευταίων γεγονότων που έχουν εκτοξεύσει το κόστος σε όλα τα ήδη. Κατά την κατάθεση των σχεδίων δεν υπήρχε πανδημία και πόλεμος και οι παραγωγοί είχαν κάνει τους υπολογισμούς τους με άλλα κριτήρια τα οποία σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που ζούμε».

Παϊσιάδης Σταύρος

Related posts

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ-ΕΝΩΤΙΚΗ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

admin

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εμπορίας όπλων στα Χανιά

admin

«Τηλεδιάσκεψη με Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό»

admin

Leave a Comment