Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΕΣ

Μετά το κλείσιμο και την αποκατάσταση του παλιού ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, και μετά τις τελευταίες αυτοψίες που έγιναν σε αυτόν το χώρο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, απαγορεύτηκε εντελώς σε αυτή τη δημοτική έκταση, κάθε απόρριψη μπαζών, που γινόταν παράνομα  μέχρι εχθές.

Αυτό έχει αναγκάσει  τους δημότες της Ιεράπετρας, να μεταφέρουν  υποχρεωτικά τα μπάζα τους για απόρριψη, στον μοναδικό ιδιωτικό  αδειοδοτημένο χώρο, ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφής , κατασκευών και κατεδαφίσεων, που βρίσκεται στις Κουρούνες Νεάπολης Λασιθίου.

 Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο οποιοσδήποτε συλληφθεί, να εναποθέτει τα μπάζα του σε μη αδειοδοτημένους χώρους , σε ποτάμια και ρέματα η γενικά  ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο, θα έχει τις συνέπειες του Νόμου, δηλαδή την παραπομπή του με την αυτόφωρη διαδικασία -αν πιαστεί αμέσως- στα δικαστήρια της Νεάπολης, καθώς και της επιβολής  πολύ μεγάλου διοικητικού προστίμου από το Δήμο Ιεράπετρας.

Μια τέτοια περίπτωση καταγγέλθηκε  προχθές στη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας, για κάποιον εργολάβο που , ξεφόρτωσε τα μπάζα οικοδομής με το φορτηγό του στον ποταμό του Μύρτου, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί αμέσως, να συλληφθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη με απόφαση του κ εισαγγελέα,  και να υποχρεωθεί από το Δήμο να  πάρει  αυτά  τα μπάζα, από το σημείο όπου τα είχε εναποθέσει και να πληρώσει βαρύ διοικητικό πρόστιμο για την ανευθυνότητα του.

«Προσπαθούμε, αισθανόμενοι τις ανάγκες των δημοτών μας ,  να βρούμε μια λύση για να μην αναγκάζονται οι  συνδημότες μας, να τρέχουν στις Κουρούνες της Νεάπολης, πράγμα το οποίο κοστίζει πολύ σε χρόνο και χρήμα.

Μέχρι να βρούμε το νόμιμο αυτό τρόπο που αναζητούμε, δεν θα πρέπει κανείς να εναποθέτει τα μπάζα του όπου βρεί, αφού απαγορεύεται πλέον να τα πηγαίνει   και στον αποκατεστημένο παλιό ΧΑΔΑ.

      Έχουμε αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη να ερευνήσει τη διαδικασία  της αδειοδότησης δημοτικού οικοπέδου που διαθέτουμε , για  την προσωρινή εναπόθεση των οικοδομικών αποβλήτων(μπάζων), ενώ γνωρίζουμε πως υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες, για τη δημιουργία μιας τέτοιας ιδιωτικής επιχείρησης ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των μπάζων , όπως έχει κάνει  ένας άλλος ιδιώτης στη Νεάπολη.

Σε κάθε περίπτωση ο οποιοσδήποτε έχει βγάλει μπάζα από την οικοδομή του,  και ψάχνει χώρο να τα εναποθέσει, θα πρέπει να επικοινωνεί οπωσδήποτε , με την υπηρεσία καθαριότητας και περιβάλλοντος του Δήμου , για να παίρνει τις κατάλληλες οδηγίες», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ…ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΖΑ…

Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων(ΑΕΚΚ) είναι από τα πιο βαριά και ογκώδη απόβλητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιπροσωπεύουν το 25% – 30% περίπου του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούνται από υλικά, όπως σκυρόδεμα, σίδηρο, τούβλα, γύψο, ξύλο, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, αμίαντο και χώμα, υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Τα ΑΕΚΚ προκύπτουν από δραστηριότητες όπως η κατασκευή των κτιρίων και των δημοσίων υποδομών, ολική ή μερική κατεδάφιση κτιρίων και υποδομών, ανακαινίσεις κτηρίων ή διαμερισμάτων και η κατασκευή και συντήρηση των οδών. Οι διαφορετικοί ορισμοί που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, έχουν ως αποτέλεσμα , τη δυσκολία συγκρίσεων μεταξύ των χωρών.

Τα ΑΕΚΚ έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα ρεύμα αποβλήτων με προτεραιότητα διαχείρισης. Υπάρχει ένα υψηλό δυναμικό για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των ΑΕΚΚ, δεδομένου ότι ορισμένα από τα υλικά αυτά έχουν μεγάλη αξία. Ειδικότερα, υπάρχει μια νέα αγορά για χρήση αδρανών υλικών που προέρχονται από ΑΕΚΚ για διάφορα κατασκευαστικά έργα. Επιπλέον, η τεχνολογία για το διαχωρισμό και την ανάκτηση των αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι καλά εδραιωμένη, εύκολα προσβάσιμη και γενικά χαμηλού κόστους.

Ωστόσο, το επίπεδο της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την Ε.Ε. από λιγότερο από 10% έως και πάνω από 90%. Σε ορισμένα κράτη μέλη, αυτή η κατηγορία αποβλήτων απορρίπτεται, καταλαμβάνοντας πολύτιμο χώρο σε χώρους υγειονομικής ταφής. Επιπλέον, εάν δεν διαχωρίζονται στην πηγή, μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων, με κίνδυνο να προκαλέσουν ιδιαίτερους κινδύνους για το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα η ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται από τις διάφορες οικοδομικές εργασίες (κατασκευές και κατεδαφίσεις) εκτιμώνται σε 6-7 εκατ. τόνους ετησίως , αλλά βαίνουν συνεχώς μειούμενες λόγω της κρίσης στον κλάδο  των κατασκευών. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένα οργανωμένο δίκτυο συλλογής και αξιοποίησης τους, η διαχείριση των υλικών αυτών σήμερα γίνεται αποσπασματικά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους.

Related posts

ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ

admin

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑΣ

admin

Leave a Comment