Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΟΙ 37 ΝΑΥΑΓΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Μαμαντοπουλος Αντρεας

ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΟΙ 37  ΝΑΥΑΓΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Στο σχολικό κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας φιλοξενούνται απο το πρωί της Παρασκευής  30 νέοι αντρες μια γυναίκα κι ένα κοριτσάκι 4 ετών όλοι ναυαγοί-μετανάστες  διαφόρων εθνικοτήτων, που βρέθηκαν στο πέλαγος  μετά τη βύθιση του ιστιοφόρου που τους μετέφερε 60 ναυτικά μίλια νότιο ανατολικά της Κρήτης.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, ο Δήμος Ιεράπετρας, ο Ερυθρός Σταύρος, η ΕΔΙΚ, ο  «Παλμός Ζωής» και άλλοι εθελοντές φροντίζουν ώστε η ολιγοήμερη παραμονή τους στην Ιεράπετρα να είναι όσο γίνεται πιο ανθρώπινη.

«Οι 36 ναυαγοί και το τετράχρονο κοριτσάκι έφτασαν στο λιμάνι της Ιεράπετρας το ξημέρωμα της Παρασκευής  με ένα δεξαμενόπλοιο που τους περισυνέλεξε μεσοπέλαγα και εμείς σαν Ερυθρός Σταυρός, μαζί με την ΕΔΙΚ και άλλους εθελοντές , σε συνεργασία με την Μητρόπολή , το Δήμο  Ιεράπετρας και ιδιώτες επιχειρηματίες  που μας έκαναν κάποιες χορηγίες, προσπαθούμε μετά τα Rapid Test  που τους έγιναν για κορονοϊό και βγήκαν όλα αρνητικά, να τους προσφέρουμε υγειονομική φροντίδα γιατί είναι όλοι αφυδατωμένοι και έχουν εγκαύματα στο σώμα από την πολυήμερη παραμονή τους κάτω από τον καυτό ήλιο. Στο μεταξύ θα εξετάσουμε έναν νεαρό  που μας είπε ότι έχει ενοχλήσεις  στο στήθος και θέλουμε να δούμε μήπως πάσχει από πνευμονία .

Η Κατάσταση είναι υπό έλεγχο γιατί είναι μικρός ο αριθμός των ναυαγών που παραλάβαμε  σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος και μπορούμε με τη βοήθεια όλων να τους προσφέρουμε τα αυτονόητα και μια καλή φιλοξενία όσες μέρες χρειαστεί να μείνουν στην Ιεράπετρα» , μας είπε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του ΕΕΣ  γιατρός Αντρέας Μαμαντόπουλος.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις του σχολικού Κλειστού Γυμναστηρίου Ιεράπετρας, είχαν σπεύσει και τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης ΕΔΙΚ Ιεράπετρας, έχοντας μόλις επιστρέψει από  το μέτωπο της πυρκαγιάς στα βουνά της Πρίνας.

«Εμείς βρισκόμαστε στο Χώρο του κλειστού σχολικού Γυμναστηρίου Ιεράπετρας για να προσφέρουμε τη βοήθεια μας και την υγειονομική μας φροντίδα στους ναυαγούς μετανάστες , όπως κάνουμε πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις . Τώρα δεν μας απασχολεί το ξενύχτι και η κούραση από τη δύσκολη νύχτα που περάσαμε στην Πρίνα και τους Μεσελέρους όπου είχε ξεσπάσει αυτή η μεγάλη πυρκαγιά», μας είπε ο νεαρός Τηλέμαχος Παπαδάκης από την Ομάδα Διάσωσης ΕΔΙΚ Ιεράπετρας.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν το πρωί της Παρασκευής στην θαλάσσια περιοχή 60 ναυτικά μίλια νοτιο ανατολικά της Κρήτης , στο στίγμα όπου βυθίστηκε το ιστιοφόρο το οποίο  μετέφερε τους 45 μετανάστες . Οι έρευνες συνεχίστηκαν  με τη συμμετοχή ενός ελικοπτέρου Souper Puma και 9 εμπορικών πλοίων που έπλεαν στην ίδια περιοχή.

Την Πέμπτη το απόγευμα μεγάλη επιχείρηση στήθηκε από το Λιμενικό Σώμα  για την έρευνα και διάσωση 45 ναυαγών  ανοιχτά της Κρήτης, η οποία είχε αποτέλεσμα  μετά από μεγάλες προσπάθειες. Βρέθηκαν και διασώθηκαν 37 ναυαγοί οι 32 εκ των οποίων έφτασαν με δεξαμενόπλοιο  τα ξημερώματα  της Παρασκευής  έξω από το λιμάνι της  Ιεράπετρας , ενώ ακόμη 5 μεταφέρθηκαν με άλλο πλοίο στην Κάρπαθο. νοτιοανατολικά της Κρήτης συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες με σούπερ πούμα και 9 παραπλέοντα σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλοιάριο επέβαιναν 45 μετανάστες. 

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα  της Παρασκευής σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα  για  ένα ιστιοφόρο  με μετανάστες που κινδύνευαν στη θάλασσα 60 ν.μ. νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Στην επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε συμμετείχε ένα ελικόπτερο Super Puma καθώς ,  και πέντε παραπλέοντα εμπορικά  σκάφη, ενώ στο στίγμα προσέγγισε ένα πλωτό ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος και ένα ναυαγοσωστικό. 

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΜΑΣ.

admin

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1 ου Γυμνασίου Ιεράπετρας

admin

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

admin

Leave a Comment