Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΣΕΛΕΡΟΥΣ

Μουσουρακης Εμμ. 

Γεροντης Αριστοτελης

Γιαννικάκης Νικος

Επιπυραγος κ Παρασυρης. 

ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΣΕΛΕΡΟΥΣ

Υπό έλεγχο τέθηκε το πρωί της  Παρασκευής η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις 6:30  το απόγευμα της Πέμπτης στην διασταύρωση της Κάτω Πρίνας και των Μεσελέρων Λασιθίου,  πιθανόν από αναμμένο τσιγάρο που πετάχτηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

Στο σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά έσπευσαν αμέσως κάποιοι λίγοι κάτοικοι   της Πρίνας οι οποίοι κάλεσαν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι ίδιοι όμως δεν κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά που ξέφυγε σε ελάχιστα λεπτά και άρχισε να κινείται προς την κορυφή Μπακαρά , απειλώντας δασικές εκτάσεις , αγροτικές καλλιέργειες με ελαιώνες και εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις άρχισαν να φτάνουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς από ολόκληρη την Κρήτη, ενώ στις επίγειες δυνάμεις πρόσφερε μεγάλη βοήθεια ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που ξεκίνησε να κάνει ρίψεις γύρω στις 7:30   μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Στην ολονύχτια  μάχη με τις φλόγες που έδιναν  οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σημαντική ήταν η συνδρομή των  εθελοντικών πυροσβεστικών ομάδων από τους Μεσελέρους , από την Πρίνα , από την Παχιά Άμμο, από την Καλαμαύκα, από τις Μάλλες και την Άρβη  καθώς επίσης και  ομάδων εθελοντών του ΕΕΣ και της ΕΔΙΚ  αλλά  και  μεμονωμένων κατοίκων της περιοχής που γνώριζαν τους αγροτικούς δρόμους , από τους οποίους τα ευέλικτα αγροτικά αυτοκίνητα με τα βυτία και τα πιεστικά μηχανάκια έφταναν πολύ κοντά στις εστίες καταφέρνοντας  να κόψουν την πορεία της φωτιάς προς την Καλαμαύκα , προς το Φράγμα Μπραμιανών και προς τη Μακρυλιά.

 Μέχρι τα μεσάνυκτα της Πέμπτης είχε κερδηθεί η πρώτη μάχη με  τις φλόγες με  30 πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Κρήτη να περιορίζουν τα μέτωπα επιχειρώντας κυρίως στις αναζωπυρώσεις που ήταν συνεχείς λόγω του δυνατού αέρα. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντόνιζε ο ίδιος ο περιφερειακός διοικητής Κρήτη της Π.Υ. αρχιπύραρχος Δήμος Μπουντουράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουντουράκη, «πρώτη προτεραιότητα αποτελούσε για την Π.Υ. οι κατοικημένες περιοχές και οι ανθρώπινες ζωές, με τους πυροσβέστες να ρίχνουν  το βάρος στις μικρές και πολλές μικροεστίες  από τις  αναζωπυρώσεις» .

Με το πρώτο φως της ημέρας  το πρωί της Παρασκευής τα ελικόπτερα  μαζί με το παντοδύναμο «Έρικσον»  άρχισαν να επιχειρούν ξανά και η πυρκαγιά περιοριζόταν  σταδιακά μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο.

«Στο μέτωπο της πυρκαγιάς έχουν μείνει οι μισές επίγειες δυνάμεις για επιτήρηση ενώ τα πεζοπόρα τμήματα συνεχίζουν να σβήνουν τα κούτσουρα που συνεχίζουν να καπνίζουν , προκειμένου να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις», μας είπε το μεσημέρι της Παρασκευής ο επικεφαλής των πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιπυραγός κ Παρασύρης.

Στο νομό Λασιθίου επιχειρούσαν 20 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα , 12 οχήματα  μεταφοράς,  112 πυροσβέστες , 3 ελικόπτερα, δυο υδροφόρες και δυο χωματουργικά  μηχανήματα των ΟΤΑ .

                               ΤΡΟΜΑΞΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΙΝΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Αυγούστου του 1994 θυμήθηκαν οι κάτοικοι της Πρίνας που δε είχαν νέους συγχωριανούς να περιορίσουν τη φωτιά στο σημείο από όπου ξεκίνησε στο πρανές του επαρχιακού δρόμου  Πρίνας –Μεσελέρων.

«Λίγο πιο κάτω από τη διασταύρωση ξεκίνησε η φωτιά μάλλον από τσιγάρο στην άκρη του δρόμου. Αν είχε το χωριό μας νέους θα την είχαν σβήσει αμέσως με μερικές ψεκαστήρες πλάτης. Αλλά στην Πρίνα τωρα μένουν μόνιμα μόνο λίγοι ηλικιωμένοι.

Ευτυχώς  που οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα πρόλαβαν τα χειρότερα με τη βοήθεια των εθελοντών, διαφορετικά η πυρκαγιά θα έφτανε μέχρι την πόλη της Ιεράπετρας. Οι ελιές που κάηκαν δεν είναι τελικά πολλές. Κάηκε κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα πεύκα. Ευτυχώς γλιτώσαμε τα χειρότερα», μας είπε ο 84χρονος Μανώλης Μουσουράκης στην είσοδο της Πρίνας.

«Μόλις έμαθα ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο χωριό μου την Πρίνα πήρα την οικογένεια μου από τον Άγιο Νικόλαο  και έτρεξα να βοηθήσω. Ευτυχώς η διεύθυνση του ανέμου έσπρωχνε τις φλόγες μακριά από το χωριό  και δεν κινδύνεψαν τα σπίτια μας και οι καλλιέργειες μας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν τιτάνιο αγώνα και τα κατάφεραν να   σβήσουν την πυρκαγιά με μικρές τελικά  απώλειες  ελαιόδεντρων και αρδευτικών δικτύων¨, μας είπε ο κ Αριστοτέλης Γεροντής.

«Τρομάξαμε με αυτήν την πυρκαγιά και εμείς που έχουμε  τα τουριστικά καταλύματα στην Πρίνα, γιατί ο αέρας ήταν πάρα πολύ δυνατός και δυσκόλευε το έργο των πυροσβεστών.

Ο αγώνας που έδωσαν οι πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές ήταν συντονισμένος  σωστά και έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα   τελικά . Ευχαριστούμε όλους εκείνους που βοήθησαν στην κατάσβεση», πρόσθεσε ο κ Νίκος Γιαννικάκης , συνταξιούχος τραπεζικός.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΓΕΣ: Ανενεργά τα ελικόπτερα Χιούι που πλημμύρισαν στο Στεφανοβίκειο

admin

admin

«Εισδοχή εργατών γης ΠΤΧ – Απαντήσεις από Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής».

admin

Leave a Comment