Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Τάσος Μίχος, ένας αφανής ήρωας…

Τάσος Μίχος, ένας αφανής ήρωας…

Σε ηλικία 94 ετών, πέθανε προχθές ο Τάσος Μίχος, ο γεωπόνος από την Καστοριά που έφερε το ακτινίδιο στην Ελλάδα πριν 45 χρόνια περίπου και σήμερα η χώρα μας είναι 4η παγκόσμια δύναμη σε παραγωγή.

Ο ίδιος είχε πει:

“Μία μέρα, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, έπεσε στα χέρια μου ένα ξενόγλωσσο αγροτικό περιοδικό, το “L’ Arboriculture Fruitière” όπου διάβασα ότι στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει ένα δέντρο με το όνομα kiwi, το οποίο καλλιεργείται σε περιοχές όπου ευδοκιμούν ο αραβόσιτος, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια. Και λέω: Aυτές τις συνθήκες τις έχουμε κι εμείς.

Χωρίς καθυστέρηση, επικοινώνησα με το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και σύντομα βρέθηκα με δέκα δέντρα kiwi στα χέρια μου. Όμως, το δέντρο έπρεπε να λάβει μία ελληνική ονομασία. Στα αγγλικά αποκαλείται kiwi, από ένα εξωτικό πουλί που ζει στη Νέα Ζηλανδία και μοιάζει με το…ακτινίδιο.

Το ακτινίδιο είναι δικό μου όνομα. Εγώ είμαι ο “νονός”. Διότι, αν το κόψεις στη μέση, φαίνεται ένα σχήμα μίας ρόδας ποδηλάτου και οι ακτίνες της.”

Στην Ελλάδα, το 2022 παρήχθησαν 310.000 τόνοι ακτινιδίων, εκ των οποίων περίπου 160.000 τόνοι εξήχθησαν. Το ακτινίδιο άλλαξε τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων αγροτών, ενισχύοντας σημαντικά το εισόδημά τους.

Για την ιστορία, το πρωτο φυτώριο αναπτύχθηκε στον Σβορώνο της Πιερίας, αρχές της δεκαετίας του ’80…

Αιωνία η μνήμη…

Από Γιώργος Βλασσόπουλος

Related posts

Απάνεμες παραλίες θα βρούν οι επισκέπτες της Νοτιοανατολικής Κρήτης και στα ανατολικά της Ιεράπετρας

admin

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη Βιολογική Γεωργία

admin

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 18.3.2021

admin

Leave a Comment