Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΖΗΤΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΗΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID 19

Δυο υπομνήματα με επισημάνσεις προτάσεις και διεκδικήσεις  απέστειλε προς  τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη  και τον Υφυπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου κ.  Νίκο Παπαθανάση ,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου  κ Θωμάς Χαριτάκης.

Το πρώτο αφορά στα προβλήματα που διαπιστώνουν οι   επιχειρήσεις του ελαιοκομικού κλάδου, αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής  και το δεύτερο αφορά στο αίτημα της αναστολής τόκων και κεφαλαίου  των επιχειρηματικών δανείων για πληγείσες από την covid 19 επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου κυρίως.

«Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του ελαιοκομικού κλάδου και την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης μέσω του 2ου και 3ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής,  παραθέτουμε ένα σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε κατά την διαδικασία υποβολής των αιτημάτων ενίσχυσης: Καθώς τα κριτήρια επιλογής των επιλέξιμων επιχειρήσεων βασίστηκαν στην μείωση του τζίρου εξαιτίας της πανδημίας, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2018-2019 (οι πωλήσεις περιλαμβάνονται στην χρήση 2019) η Π.Ε. Λασιθίου εμφάνισε πολύ μικρή παραγωγή και σε μερικές δε περιοχές σχεδόν μηδενική. Οπότε έχουμε ένα 2019 με σχεδόν μηδενικά έσοδα.

 Την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020 (οι πωλήσεις περιλαμβάνονται στην χρήση 2020) με την «κατάρρευση» των τιμών του ελαιολάδου παρά την ικανοποιητική παραγωγή, οι περισσότερες επιχειρήσεις επίσης εμφανίζουν ζημιές.

 Έτσι, κάθε πώληση φέτος, καταγράφεται ως αύξηση τζίρου και αυτόματα το σύστημα απορρίπτει την αίτηση των επιχειρήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στον πρώτο κύκλο ενισχύσεων, ανέλαβαν και την δέσμευση της διατήρησης του αριθμού του προσωπικού. Το πρόβλημα που ανέκυψε προφανώς θα αφορά και άλλους κλάδους του πρωτογενή τομέα και αντίστοιχα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή. Ευελπιστούμε για την θετική ανταπόκριση καθώς και στις ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων για την διευθέτηση των σχετικών επισημάνσεων», αναφέρει στο πρώτο του υπόμνημα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ Θωμάς Χαριτάκης.

Το δεύτερο υπόμνημα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, αφορά στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

«Αναφορικά με τις επιχειρήσεις όλων των παραγωγικών κλάδων που επλήγησαν ή έχουν πληγεί από την πανδημία covid19 και ειδικότερα αυτές του τουριστικού κλάδου, οι οποίες έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια και προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές τους υποχρεώσεις, σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ζητάμε να προβεί η κυβέρνηση στις παρακάτω ρυθμίσεις υποστήριξης τους όσον αφορά: Στην τροποποίηση της διάρκειας επιδότησης των τόκων των επιχειρηματικών τους δανείων την οποία έχει θεσμοθετήσει και ισχύσει από 1/4/2020 μέχρι 31/8/2020, ώστε να παραταθεί και να επεκταθεί και πέραν της σχετικής περιόδου ώστε να καλύψει την χρονική περίοδο από 1/9/2020 έως και 30/4/2021 και, στην αντίστοιχη παράταση και επέκταση της περιόδου αναστολής είσπραξης του δανειζόμενου κεφαλαίου όπως ισχύει σήμερα και η οποία λήγει στις 31/12/2020 μέχρι και την 30/4/2021 Θεωρούμε ότι, αυτές οι παρεμβάσεις θα προσφέρουν σημαντική ανάσα ρευστότητας στις πληγείσες επιχειρήσεις και ειδικότερα σε αυτές που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο (τουριστικά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, εποχικές τουριστικές επιχ/σεις κλπ), μιας και οι πρώτες προκαταβολές και πληρωμές δεν αναμένονται να καταβληθούν πριν από τον Απρίλιο του 2021. Ευελπιστούμε για την θετική ανταπόκριση   και για την διευθέτηση των σχετικών  μας προτάσεων», καταλήγει στο υπόμνημα του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ Θωμάς Χαριτάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Αντικαπνιστικός νόμος: Εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής – Τι περιλαμβάνει

admin

Πρόγραμμα

admin

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

admin

Leave a Comment