Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Το πρώτο εξάμηνο 2023 η ΕΕ εντόπισε 272 περιπτώσεις φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν με υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων , πάνω από το 35% προέλευσης Τουρκίας

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) έλαβε συνολικά 272 ειδοποιήσεις από τις χώρες που το αποτελούν λόγω της υψηλής παρουσίας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που έχουν φτάσει στις χώρες μέλη της την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Η χώρα που παρουσίασε τις περισσότερες ειδοποιήσεις μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30 Ιουνίου 2023, 35,3% του συνόλου, ήταν η Τουρκία με 96 ειδοποιήσεις για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που προσπάθησε να εισαγάγει στις αγορές των χωρών μελών του η ΕΕ.

Οι πιπεριές είναι το προϊόν της Τουρκίας που παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε αριθμό 41 περιπτώσεων, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της κοινότητας.

Στην κατάταξη των τουρκικών προϊόντων φρούτων και λαχανικών με περίσσεια φυτοφαρμάκων, τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια με 28 περιπτώσεις υψηλής συγκέντρωσης φυτοφαρμάκων, τα μανταρίνια με 10 ειδοποιήσεις και οι ντομάτες με 6 περιπτώσεις και τα υπόλοιπα των ειδοποιήσεων κατανέμονται μεταξύ διαφορετικών προϊόντων φρούτων και λαχανικών.

Την Τουρκία ακολουθεί η Αίγυπτος με 42, εκ των οποίων τα 30 αντιστοιχούσαν σε πορτοκάλια που εισάγονται από τη χώρα αυτή, 3 πιπεριές και τα άλλα εννέα σε διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Η Ινδία δημιούργησε 18 ειδοποιήσεις, η Κένυα 15, η Σρι Λάνκα 13, η Κίνα και το Βιετνάμ 7 η καθεμία, το Μπαγκλαντές 6 , η Μαδαγασκάρη 5, με τις υπόλοιπες ειδοποιήσεις να κατανέμονται συνολικά 32 χώρες που πούλησαν τα φρούτα και τα λαχανικά τους σε κοινοτικές αγορές, εκ των οποίων οι 3 ειδοποιήσεις αντιστοιχούσαν στο Μαρόκο σε πιπεριές, αγγούρια και κλημεντίνες, 2 στην Ολλανδία σε αχλάδια και πιπεριές και από την Ισπανία, εντοπίστηκε περίσσεια φυτοφαρμάκων σε δύο περιπτώσεις, που αντιστοιχούσαν σε μανταρίνια.

Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία

Σημειώνεται ότι βάσει στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ το πεντάμηνο 2023 εισήχθησαν στην Χώρα μας από Τουρκία 7.326 τόνοι Φρούτων και Λαχανικών αξίας 13,533 εκατ.ευρώ με κυριότερα Κολοκυθάκια 1.110 τόνοι, Πιπεριές & Γλυκοπιπεριές 952 τόνοι Ντομάτες 253 τόνοι και Λεμόνια 52 τόνοι

Εφίσταται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις Χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας καθ ότι στο πρώτο εξάμηνο οι επιδόσεις της Χώρας μας είναι σχεδόν μηδενικές

Γεώργιος Πολυχρονάκης

Related posts

Ενημερωτική εκδήλωση στην Ιεράπετρα για το θέμα της μετάκληση εργαζόμενων από Τρίτες Χώρες για όλα τα επαγγέλματα

admin

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ VICTORIA CINEMAS ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ 22-23 ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

admin

Leave a Comment