Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΣΙΚΑΛΟΥΔΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ: «ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΑΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ»

Άνθρωποι που έχουν γεννηθεί  στην Ανατολή και έχουν ζήσει τις μεγάλες πυρκαγιές της δεκαετίας του 1990, έχουν αφοσιωθεί στην προσπάθεια  της αναγέννησης της φύσης,  η οποία 30 χρόνια μετά , δεν έχει αναπληρώσει ακόμη τον καμένο από  τότε δασικό της πλούτο.

Ένας από αυτούς , ο 48χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Αλέκος Τσικαλουδάκης, που ήταν 21 χρονών όταν τον Αύγουστο του 1994,  είδε την Ανατολή , την Καλαμαύκα , τους Καλογέρους τους Μεσσελέρους , και  τη Μακρυλιά  να καίγονται από την καταστροφικότερη πυρκαγιά του αιώνα , η οποία ξεκίνησε από την Πρίνα του Μεραμπέλλου και έφτασε με τους ισχυρούς βορριάδες στην νότια παραλία της Ιεράπετρας- μέχρι να σβήσει στα κύματα του νότιου κρητικού πελάγους-  ορκίστηκε τότε , ότι μέχρι να ζεί και έχει τις δυνάμεις του , θα προσπαθεί,  είτε οργανωμένα είτε μόνος του,  να φυτεύει δασικά και άλλα δέντρα , στις άκρες των δρόμων και σε κοινόχρηστους χώρους , μέχρι να ξαναγίνει το χωριό του, η Ανατολή,  όπως ήταν πριν την πυρκαγιά του 1994 που κατέστρεψε 50.0000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης.

Ο Αλέκος Τσικαλουδάκης  εργάζεται ως ψήστης σε οβελιστήριο στο Στόμιο, αλλά βρίσκει πάντα λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του ,  να τον διαθέσει στο χωριό του. Καθαρίζει τους δρόμους , από τους Καλογέρους μέχρι την Ανατολή από τα ξερόχορτα , κλαδεύει τα κλωνάρια των μεγάλων δέντρων που εισβάλουν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων, φυτεύει δασικά και καρποφόρα δέντρα σε σημεία , όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος και  σε σημεία παρατήρησης για τους διερχόμενους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, αλλά δεν ξεχνά ότι αυτά τα δέντρα που φυτεύει σε σημεία όπου δεν υπάρχει δίκτυο άρδευσης , χρειάζονται πότισμα , λίπασμα κλάδεμα και περιποίηση,  για να μεγαλώσουν και να προσθέσουν λίγο ακόμα πράσινο στην  ξερή  λόγω της ανομβρίας φύση.

Τον συναντήσαμε λίγο πριν την είσοδο της Ανατολής να φυτεύει καλάμια(μπαμπού) γιατί αυτό το είδος δεν υπάρχει στο χωριό του και με αυτό πιστεύει ότι θα πρασινίσει περισσότερο ο τόπος .

«Εμένα μου αρέσει η φύση. Μ ΄αρέσει να καθαρίζω τους δρόμους από τα ξερόχορτα, να φυτεύω δέντρα όπου χρειάζεται πράσινο, να κλαδεύω αυτά που ξεφεύγουν και μπαίνουν μέσα στο δρόμο, και να μετατρέπω τους θάμνους σε δέντρα. Μετά την πυρκαγιά του 1994 έγιναν πολλές προσπάθειες από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο και άλλους εθελοντές να φυτευτούν διάφορα δασικά δέντρα από τους Καλογέρους μέχρι την Ανατολή. Αυτά τα δέντρα τα φροντίζω και όπου χρειάζεται προσθέτω καινούργια και συμπληρώνω τα κενά.

Τώρα με χρήματα που μάζεψα από κάποιους χορηγούς τους οποίους ευχαριστώ δημόσια έχω παραγγείλει σε συνεργασία με τον Δήμο πικροδάφνες σε διάφορα χρώματα , τις οποίες θα φυτέψω στον επαρχιακό δρόμο μέχρι την Ανατολή. Πιστεύω ότι οι πικροδάφνες(σφάκες) όταν μεγαλώσουν με την δική μου φροντίδα θα δώσουν ένα πολύ όμορφο χρώμα στο χωριό μας που είναι παραδοσιακό και πολύ όμορφο.

Σήμερα ανακάλυψα σε ένα ποτάμι καλάμια μπαμπού. Έβγαλα μερικές ρίζες και ήρθα να τα φυτέψω στο χωριό μου γιατί είναι ένα σπάνιο είδος που εδώ δεν υπάρχει», μας είπε ο Αλέκος Τσικαλουδάκης.

Πριν μερικά χρόνια ο Αλέκος Τσικαλουδάκης δούλευε στο Δήμο Αγίου Νικολάου και πηγαινοερχόταν από το χωρίο του με το αυτοκίνητο του.

«Δούλεψα αρχικά στα απορριμματοφόρα  και αργότερα στην υπηρεσία πρασίνου. Όταν σχολούσα και γύριζα στο χωριό μου από το Καλό Χωριό, έβλεπα πάνω στις στροφές τα κλαδιά των σχίνων  να μπαίνουν μέσα στο δρόμο και να δυσκολεύουν   την διέλευση των οχημάτων. Σταματούσα λοιπόν και έπαιρνα το αλυσοπρίονο από το αυτοκίνητο μου και άρχισα να κλαδεύω τα κλωνάρια που πείραζαν  την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι περαστικοί με κοιτούσαν με μεγάλη  περιέργεια.

Στο χωριό μου οι περισσότεροι εκτιμούν αυτό που κάνω και αυτό  μου φτιάχνει την ψυχολογία μου . Ακούω πολλά καλά λόγια και παίρνω δύναμη να συνεχίσω. Υπάρχουν βέβαια και κάποιο λίγοι που λένε ότι κάνω τρέλες, αλλά έτσι είναι η κοινωνία μας.

Εγώ  κάνω κάτι που μου αρέσει και μου φτιάχνει τη διάθεση. Κάθε φορά που θα φυτέψω η θα καθαρίσω ένα δέντρο κάθομαι και το θαυμάζω και το καμαρώνω»,  προσθέτει ο Αλέκος Τσικαλουδάκης.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής Βασίλης Ζαχαρόπουλος εκτιμά το έργο του συγχωριανού του και του αναθέτει κάποιες φορές εργασίες καθαριότητας μέσα στο χωριό. Θετική είναι και  η γνώμη  του τέως προέδρου της Ανατολής κ Μανόλη Μπιλανάκη για την προσφορά του Αλέκου Τσικαλουδάκη στην τοπική κοινωνία.

«Τα χωριά μας είναι παρατημένα στην τύχη τους. Ο Αλέκος Τσικαλουδάκης ήρθε εδώ στο χωριό μας την Ανατολή  και κάνει τον δικό του αγώνα εθελοντικά και χωρίς πολλές βοήθειες. Καθαρίζει φυτεύει , ποτίζει,  κλαδεύει και ομορφαίνει τους κοινόχρηστους χώρους . Μέχρι και τις λακκούβες του δρόμου  κλείνει με πίσσα .  Κάνει ότι μπορεί. Εμείς εδώ στο χωριό που έχουμε απομείνει είμαστε τρείς κουφοί και δυο στραβοί  . Δεν μπορούμε να τον βοηθήσουμε. Ευτυχώς που έχουν έρθει εδώ μερικοί νέοι και κάτι κάνουν», μας είπε ο  Μανόλης Μπιλανάκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΕΑΣΗΣ  

Related posts

Σύψας: Νοέμβριο Ή Δεκέμβριο Ίσως Το Δεύτερο Κύμα Πανδημίας Στην Ελλάδα

admin

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ

admin

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΥΟ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment