Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΧΡΥΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 ΧΡΥΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΑ Η ΣΑΙΖΟΝ  ΑΛΛΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Η τουριστική  σαιζόν του 2023 ρίχνει αυλαία και στην Ιεράπετρα  μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, με τα αποτελέσματα για τον ξενοδοχειακό κλάδο να είναι  εντυπωσιακά σε τζίρο έχοντας ξεπεράσει ακόμη και το εξαιρετικά επιτυχημένο  καλοκαίρι του 2019.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας  πέρασαν δύσκολα χωρίς να έχουν τις αναμενόμενες πληρότητες αλλά μετά τον Ιούνιο, όλα πήγαν πάρα πολύ καλά και η σαιζόν μεταφέρθηκε προς το Φθινόπωρο, για να ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

«Είναι αλήθεια , ότι στην αρχή της σαιζόν είχαμε ανησυχήσει λίγο αλλά από τον Ιούνιο και μετά ο τουρισμός της Ιεράπετρας απογειώθηκε με αποτέλεσμα όλα τα μεγάλα αλλά και τα μικρά εποχιακά ξενοδοχεία να κλείσουν στις αρχές Νοεμβρίου ενώ τα προηγούμενα χρόνια έκλειναν έναν μήνα νωρίτερα. Από τον Ιούνιο μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου οι πληρότητες των μεγάλων ξενοδοχείων της Ιεράπετρας ήταν μεταξύ 80-90%. Αυτό δεν το είχαμε καταφέρει ούτε το 2019 για το οποίο λέγαμε ότι ήταν το καλύτερο σε απόδοση σε σχέση με κάθε προηγούμενο έτος.

Οι συγκρίσεις που κάνουμε τώρα που έχει λήξει η σαιζόν αφορούν τους τζίρους μας, αλλά σε ότι αφορά τα κέρδη της κάθε επιχείρησης , το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό και δεν είναι το ίδιο για όλους .Το σίγουρο είναι ότι τα λειτουργικά έξοδα όλων των ξενοδοχείων μικρών και μεγάλων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα δύο τελευταία χρόνια», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

Ο τουρισμός στην Ιεράπετρα στηρίζεται από τους κλασσικούς επαναλαμβανόμενους Ευρωπαίους επισκέπτες , που δηλώνουν ερωτευμένοι, με την φιλοξενία των κατοίκων, τον ήλιο το βουνό και τη θάλασσα που συνδυάζονται στο Νότο του Νομού Λασιθίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Φέτος είχαμε πάρα πολύ κόσμο  κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία , την Τσεχία , τη Σλοβακία και από την Ιταλία. Είχαμε όμως και τη μερική επαναφορά των Σκανδιναβών τουριστών μέσω του αεροδρομίου της  Σητείας.

Παρότι πήγαν αρκετά καλά και τα μικρά ξενοδοχεία της πόλης που είναι ανοικτά 12 μήνες το χρόνο , όπως και τα τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης , ήταν φανερό ότι από αυτές τις επιχειρήσεις έλειψαν οι χιλιάδες τουρίστες που επέλεγαν την Ιεράπετρα μόνο και μόνο λόγω της νήσου Χρυσής. Σε αυτή τη σαιζόν που μόλις τελείωσε επέλεξαν άλλους προορισμούς και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει επιτέλους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

«Δύο παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω σαν επίλογο αυτής της κουβέντας. Ότι φέτος το all inclusive ανέκαμψε για οικονομικούς λόγους , ενώ η τάση ήταν μέχρι πέρυσι αντίθετη και ότι οι επισκέπτες μας ήταν πάρα πολύ διστακτικοί και σφικτοί σε δαπάνες εντός και εκτός των ξενοδοχείων επειδή πέρασαν μια δύσκολη χρονιά λόγω της ενεργειακής κρίσης και  επειδή αισθάνονται οικονομικά ανασφαλείς, καθώς δε γνωρίζουν αν θα βελτιωθεί η κατάσταση τον επόμενο χρόνο», κατέληξε ο κ Βαρδάκης.

Στο μεταξύ μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διεθνείς  τουριστικές εκθέσεις του κόσμου, η  World Travel Market 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία .Συγκέντρωσε πάνω  από 5.000 εκθέτες και 70.000 περίπου επισκέπτες, καλύπτοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.

Το «παρών» έδωσε  και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού  στα 900 τ.μ. του περιπτέρου που είχε ενοικιάσει στεγάζοντας 72 εκθέτες από όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και  η Περιφέρεια Κρήτης.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΛΕΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΞΙΔΙΩΝ

Η ανάκαμψη οφείλεται στην ανθεκτική ενδοευρωπαϊκή ταξιδιωτική κίνηση και στην εισροή Αμερικανών τουριστών που επωφελούνται από τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αυτά αποκαλύπτει η τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης «Ευρωπαϊκές Τουριστικές Τάσεις και Προοπτικές», που δημοσίευσε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).

Τα στοιχεία για το τρέχον έτος δείχνουν ότι περίπου 1 στους 3 προορισμούς της Ευρώπης έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα διεθνών, τουριστικών αφίξεων του 2019, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσά τους, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7% στις αφίξεις. Άλλοι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου που παρουσιάζουν θετικό πρόσημο στις διεθνείς αφίξεις ταξιδιωτών είναι η Σερβία (+15%), το Μαυροβούνιο (+14%), η Πορτογαλία (+11%), η Τουρκία (+8%) και η Μάλτα (+7%).

Ωστόσο, περίπου το 65% των προορισμών εξακολουθούν να παρουσιάζουν απώλειες, έναντι των προ-πανδημικών επιπέδων, με μια βραδύτερη ανάκαμψη να είναι ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που γειτνιάζουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία και εκείνων που εξαρτώνται από τους Ρώσους ταξιδιώτες. Οι χώρες της Βαλτικής κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις: Εσθονία (-27%), Λετονία (-30%) και Λιθουανία (-33%).

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Η Βραδιά Ερευνητή ξανά μαζί μας στο ΙΤΕ-Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

admin

Κρήτη: Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο

admin

Αύριο Τετάρτη 4-8-2021 ο Νομός Λασιθίου βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

admin

Leave a Comment