Για τρίτη φορά στα τελευταία εξι χρόνια νεοι και νέες από τη Γερμανία συνεργάζονται με συνομήλικους τους από το Μύρτο Ιεράπετρας, δουλεύοντας πάνω σε δράσεις αφύπνισης , που αυτή τη φορά έχουν επιλέξει οι εκπαιδευτές τους, να έχουν σαν κύριο θέμα τους «Τα πρόσωπα του φασισμού και του Ναζισμού».
Ψάχνοντας στην Κρήτη πάνω στα χνάρια και στα αποτυπώματα που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί Ναζί κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, οι νέοι και οι νέες που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο του προέδρου της τοπικής κοινότητας Μύρτου κ Αλέκου Παντελάκη, ανακαλύπτουν πτυχές της ιστορίας, που ποτέ δεν διδάχτηκαν στα γερμανικά σχολεία.
«Το πρότζεκτ αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ , και στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά έχουν έλθει ηδη τρεις φορές στην Ελλάδα ενώ τα Ελληνόπουλα έχουν πάει δυο φορές στη Γερμανία. Φέτος το θέμα μας είναι «Τα πρόσωπα του φασισμού». Τα 15 παιδιά από τη Γερμανία συνοδεύονται από τους εκπαιδευτές τους και κάποιους καλλιτέχνες . Σκοπός των παιδιών είναι να ακολουθήσουν τα χνάρια των Ναζί όταν κατέκτησαν την Κρήτη και να μάθουν για τα εγκλήματα που έκαναν εδώ» , μας είπε ο αρχηγός της ομάδας των νεαρών Γερμανών Φλόριαν Μέλεν.
« Στη Γερμανική Ιστορία υπάρχει εκτενής αναφορά για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εγκλήματα των Ναζί, παρόλα αυτά πολλά πράγματα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη δεν είναι γνωστά. Τα παιδιά όταν ήρθαν εδώ, ένοιωσαν την ένταση της τοπικής ιστορίας, κρατούσαν σημειώσεις , μίλησαν με ανθρώπους που επέζησαν των ολοκαυτωμάτων που έγιναν εδώ και προσπαθούν όλα αυτά που έμαθαν να τα βάλουν μέσα στην παράσταση που θα παρουσιάσουν το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας», πρόσθεσε ο Φλόριαν Μέλεν.
Η παράσταση που ετοιμάζουν οι Γερμανοί και οι Έλληνες νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα έχει θεατρικά δρώμενα με την ανάλογη θεματολογία, προβολή ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από τα ίδια τα παιδιά στις εκδρομές που έκαναν στα καμένα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας αλλά και στα Ανώγεια Ρεθύμνου.
«Η παράσταση μας θα λάβει χώρα στις 7:30 το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας στην πλατεία του Μύρτου. Θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο με κομμάτια από τις συνεντεύξεις που πήραν τα παιδιά από τους επιζώντες των ολοκαυτωμάτων που συνάντησαν στην Κρήτη, καθώς επίσης θεατρικά – μουσικά δρώμενα και γυμναστικές ακροβατικές επιδείξεις με τη συμμετοχή των παιδιών του Μύρτου», μας είπε η εκπαιδεύτρια Μαρί Μπλουμπελ.
ΕΝΤΟΝΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ
Όταν οι ηλικιωμένοι επιζώντες της Γερμανικής θηριωδίας αφηγούνταν όσα έζησαν κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, ράγισαν οι καρδιές των παιδιών που δεν γνώριζαν αυτές τις λεπτομέρειες.
«Τα συναισθήματα των παιδιών ήταν πάρα πολύ έντονα. Σε μια από τις αφηγήσεις η ηλικιωμένη που περιέγραφε τη θηριωδία των Ναζί ήταν τόσο πολύ συγκινησιακά φορτισμένη, όπως και τα ίδια τα παιδιά , γιατί πολλά πράγματα τα άκουγαν για πρώτη φορά και οι διηγήσεις ζωντάνεψαν μπροστά τους αυτά τα εγκλήματα .
Στο τέλος όμως οι ηλικιωμένοι έδιναν στα παιδιά από τη Γερμανία, το μήνυμα της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών , για να μην ξαναγίνουν αυτά τα εγκλήματα πολέμου ποτέ πιά», μας είπε ο Μιχάλης Μαρκοδημητράκης υποψήφιος διδάκτωρ στο Bowling Green State University του Οχάιο, ο οποίος παίζει το ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ των παιδιών.
Τα παιδία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενημερώθηκαν και για τη δράση της Χρυσής Αυγής καθώς και για τη δίκη και την καταδίκη των μελών του κεντρικού της πυρήνα.
«Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έρχονται οι απόγονοι των Γερμανών κατακτητών, αυτών που κατέστρεψαν , έκαψαν , λεηλάτησαν την περιοχή μας και σκότωσαν τόσους άμαχους να δημιουργούν διάφορα δρώμενα για τον φασισμό και τον ναζισμό.
Διαπιστώνω ότι έχουν διάθεση να μάθουν για τους προγόνους τους και επίσης ρωτούν να μάθουν για την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Άρα εδώ φυτεύουμε με αυτά τα παιδιά το σπόρο της Δημοκτρατίας και περιμένουμε να κάνουν το καθήκον τους οι ηγέτες τους στη χώρα τους , που είναι η απόδοση των Γερμανικών Αποζημιώσεων που οφείλουν στις οικογένειες των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων που έκαναν οι Ναζί πρόγονοι τους», μας είπε ο οικοδεσπότης πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μύρτου κ Αλέκος Παντελάκης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ