ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Στο πλαίσιο βιωματικού σεμιναρίου που διοργανώθηκε από την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», στην περιοχή του Μύρτου Ιεράπετρας, ομάδα επτά Γερμανών επισκεπτών, έμαθαν για την προσπάθεια που κάνει ο συνεταιρισμός να διατηρήσει τα αρχαία ελαιόδεντρα της περιοχής και να σταματήσει την καταστροφή τους.
Το θέμα του βιωματικού αυτού σεμιναρίου ήταν η γνωριμία με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα και τον ρόλο του κρητικού ελαιολάδου στη διατροφή, στον πολιτισμό και στην παράδοση.
Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν από πολύ νωρίς το πρωί στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου Μύρτου , δείχνοντας ορεξάτοι και έτοιμοι να ταξιδέψουν στην αρχαία ιστορία της ελιάς και του λαδιού. Με παιχνίδι γνωριμίας ήλθαν σε επαφή μεταξύ τους και με τους συντονιστές του σεμιναρίου. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τον ιστορικό ιερό ναό του Μύρτου, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αντώνιο και στην Ανάληψη του Χριστού και που ιδρύθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα.
Οι Γερμανοί επισκέπτες εισήλθαν εντός του ναού όπου έγιναν γνώστες της χρήσης του ελαιολάδου στην ορθόδοξη εκκλησία. Έμαθαν για τη χρήση του ελαιολάδου στη βάφτιση, στο χρίσμα, και στο ευχέλαιο. Έμαθαν ακόμη τι είναι το Άγιο Μύρο, τι συμβολίζει το άναμμα των κεριών και των καντηλιών, τα πρόσφορα και η αρτοκλασία. Με κατάνυξη άκουσαν στη συνέχεια από βυζαντινή χορωδία το απολυτίκιο των Χριστουγέννων.
Περπατώντας, ανέβηκαν στον Πύργο, και έμαθαν για τον υστερομινωικής εποχής αρχαίο οικισμό του Μύρτου, που ήκμασε την περίοδο 2200-1450 π.Χ. Εκεί με φωτογραφικό υλικό και βιωματικές ασκήσεις, πληροφορήθηκαν για την ελιά και τη χρήση του ελαιολάδου στην Μινωική περίοδο αλλά και στην αρχαία Ελλάδα. Έμαθαν πως οι Μινωίτες συνέλεγαν, αποθήκευαν και χρησιμοποιούσαν τις ελιές και το λάδι, καθώς και το μύθο της ονοματοδοσίας της πόλης των Αθηνών από την Αθηνά και τον Ποσειδώνα.
Στο τέλος στην κεντρική πλατεία του οικισμού χόρεψαν με τη συνοδεία κρητικής μουσικής έναν σιγανό χορό.
Περπατώντας, επισκέφτηκαν στη συνέχεια, έναν ελαιώνα, από τους πολλούς που υπάρχουν στον κάμπο του Μύρτου. Κάτω από τα ελαιόδεντρα, με παιχνίδι χωρισμού σε ομάδες και με καρτέλες γραμμένες στα γερμανικά, έμαθαν για τις ιδιότητες της ελιάς και του ελαιολάδου, τη σημασία του στην διατροφή γενικότερα και ιδιαίτερα στην κρητική διατροφή. Έμαθαν ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία καθώς και σύγχρονες δράσεις που αναπτύσσονται από την ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟ και πως σήμερα παράγεται το διεθνούς φήμης εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης.
Με την ευκαιρία της παραμονής τους στον ελαιώνα, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, μέτρησαν την ηλικία δύο ελαιοδέντρων και κλήθηκαν αφού βρήκαν σε ποια περίοδο φυτεύτηκαν τα δύο δέντρα -το ένα επί Σαρακηνών και το άλλο επί Ενετών- να δραματοποιήσουν μια ιστορία που οι δύο ομάδες συνέθεσαν. Τα θεατρικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν ήταν πολύ εμπνευσμένα και πνευματώδη, με εξαιρετική σκηνοθετική άποψη.
Οι συμμετέχοντες αφού γνώρισαν το ιστορικό τρίτοξο γεφύρι του Μύρτου και την σύγχρονη ζωή των κατοίκων του χωριού, είχαν την ευκαιρία να γευτούν πλούσια εδέσματα βασισμένα στην κρητική διατροφή, να πιούν ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού και μια ρακή. Ενθουσιασμένοι, πριν αποχωρήσουν, ευχαρίστησαν θερμά τα παρόντα μέλη του ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ και αγόρασαν από τα προϊόντα του συνεταιρισμού, αρωματικό ελαιόλαδο, σιρόπι χαρουπιού, βαλσαμικό με χαρουπόμελο και μηλόξυδο, μύλους με σχινόκαρπο, κηραλοιφές κλπ. Επίσης αγόρασαν και μια συλλεκτική συσκευασία που περιέχει ελαιόλαδο από υπεραιωνόβιες ελιές, την οποία δώρισαν στην κ. Angela Sturmayr που βοήθησε στην μετάφραση και στην επικοινωνία στη γερμανική γλώσσα.
Από πλευράς της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» το πεντάωρο σεμινάριο συντόνισαν οι: Παύλος Δασκαλάκης και Πρόδρομος Νικητίδης.
H ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» ευχαριστεί τον εφημέριο του Μύρτου, πατέρα Λευτέρη Δαργάκη, για την συμβολή του στην επιτυχία του σεμιναρίου.