Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΟΙΚΤΉ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΛΑΤΗ

Τελικά θα ακούσουμε τις Ενώσεις ή τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Πάνω από ένα μήνα στο νομό Λασιθίου ΜΗ πιστοποιημένοι «Φορείς», όπως οι Ενώσεις Σητείας και Ιεράπετρας έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι άγρας πελατών για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ΟΣΔΕ, ωσάν να ήταν πιστοποιημένοι φορείς. Με μηνύματα στα κινητά, ραδιοφωνικά σποτ, συνεντεύξεις, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άρθρα στις εφημερίδες καλούσαν τους παραγωγούς να εμπιστευτούν και φέτος τις Ενώσεις της περιοχής ως «Πιστοποιημένους Φορείς» για την Ενεργοποίηση της Επιδότησης, γνωστής και ως ΕΑΕ ή ΟΣΔΕ 2021. Μέχρι και ανακοινώσεις εξέδιδαν, στο όνομα και για λογαριασμό τους, για εξωτερικά συνεργεία στα χωριά. Ταυτόχρονα δεν δίσταζαν να συκοφαντήσουν και να δυσφημήσουν τους πιστοποιημένους φορείς, όπως είναι και το γραφείο μου (σημ. ακόμα και με ονομαστικές αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ).

Επειδή όμως όλα έχουν και τα όριά τους, επειδή δεν έχω τίποτα να κρύψω και επειδή ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, η αποκάλυψη της αλήθειας ήταν μονόδρομος για μένα. Προς τούτο και προέβη σε καταγγελίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στους λοιπούς δημόσιους φορείς.

Μαθαίνοντας για τα ως άνω ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντέδρασε και με την από 18/05/2021 ανακοίνωσή του αναφέρει επί λέξει «Μετά από καταγγελίες που δέχτηκε ο Οργανισμός μας και αφορούν  καταχρηστικές και παραπλανητικές συμπεριφορές ορισμένων πρώην ΚΥΔ, εταιρειών,  κλπ, τα οποία φέρονται ως “πιστοποιημένοι φορείς”  από τον Οργανισμό μας, για την παραλαβή των αιτήσεων, ενώ δεν είναι, συνιστάται στους  παραγωγούς να επιλέγουν αποκλειστικά πιστοποιημένο ΚΥΔ του νομού τους , για να υποβάλλουν την αίτηση τους, το οποίο να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα που είναι αναρτημένη στον ισότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ: xlsxLISTA_ENERGWN_KYD_2020_2021_v2.xlsx , έτσι ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο την εγκυρότητα και την ποιότητα της υποβαλλόμενης αίτησής τους».

Αυτά τα αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι ο Πλατής. Ο Πλατής αυτό που διευκρινίζει προς όλους τους ενδιαφερόμενους είναι αυτό που προκύπτει από τις λίστες των πιστοποιημένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι δηλαδή οι Ενώσεις Σητείας και Ιεράπετρας ΔΕΝ είναι πιστοποιημένες.

Επιπροσθέτως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προς το παρόν επεξεργάζεται τα δεδομένα και αποστέλλει μόνο επιστολές συμμόρφωσης. Στις 18 Μαΐου, δηλαδή  10 ημέρες μετά τις πρώτες καταγγελίες, με έγγραφό του καλεί σε συμμόρφωση τα πιστοποιημένα ΚΥΔ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο έγγραφο ότι «καλούμε με την παρούσα όλα τα πιστοποιημένα ΚΥΔ να καταργήσουν ΑΜΕΣΑ την πρόσβαση τυχόν τρίτων χρηστών στο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού, όπως επίσης να πάψουν να εκχωρούν δικαιώματα και υποχρεώσεις τους προς μη πιστοποιημένους τρίτους παραβαίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο, τις ανειλημμένες συμβατικές τους υποχρεώσεις, δυνάμει των ΣΔΕΠΥΑΠ, έναντι του Οργανισμού μας (άρθρο Α8 σχετικής σύμβασης), αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την προστασία προσωπικών δεδομένων των παραγωγών……. Τέλος, ο  Οργανισμός επιφυλάσσεται ρητά του δικαιώματος εισήγησης προς το ΥΠΑΑΤ άρσης πιστοποίησης σε περίπτωση εξακολούθησης της παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς πιστοποιημένων ΚΥΔ».

Η δικαίωση λοιπόν ήρθε δια του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αναρμοδιότητα των μη πιστοποιημένων εταιρειών, όπως οι Ενώσεις Σητείας και Ιεράπετρας, να οριστικοποιούν αιτήσεις ΟΣΔΕ, αναφερόμενος ρητά σε ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Η αρχή έχει γίνει ώστε το παλαιό κατεστημένο να πάψει να αυθαιρετεί κατ’ επανάληψη εις βάρος των υπολοίπων πιστοποιημένων ΚΥΔ, τα οποία μάλιστα ανηλεώς και ασύστολα συκοφαντεί, και κυρίως να σταματήσει να παραπλανά τους παραγωγούς της περιοχής.

Οι καταγγελίες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Α’ για το ΟΣΔΕ (ΠΕΦΑ) καταγγέλλει αθέμιτο ανταγωνισμό και αθέμιτες πρακτικές από πλήθος συνεταιρισμών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια με σχετική εξώδικη δήλωσή της στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Γιατί προφανώς οι τοπικές μας ενώσεις δεν έχουν το μονοπώλιο αυτών των πρακτικών.

Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια αποκατάστασης των ανωτέρω πρακτικών τους, οι Ενώσεις Σητείας και Ιεράπετρας, από την 18/05/2021 άλλαξαν τακτική προσπαθώντας να στρέψουν το ενδιαφέρον του κοινού προς άλλη κατεύθυνση και να «θολώσουν τα νερά». Έστω και εμμέσως παραδέχτηκαν ότι δεν είναι πιστοποιημένες για το ΟΣΔΕ 2021 και επιστράτευσαν ένα άγνωστο ΚΥΔ, αυτό των Κρυών, εμφανιζόμενες πλέον ως υποκατάστημα του! Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς κύριοι;

Αυτή είναι άραγε η σχέση εμπιστοσύνης που επικαλούνται οι Ενώσεις με τους παραγωγούς μας; Εκεί που καλούσαν τον κόσμο να προσέλθει στις Ενώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους και να μην πηγαίνει στους ιδιώτες που τους έλεγαν αναξιόπιστους, αίφνης σταμάτησαν να είναι Ενώσεις και έγιναν Υποκατάστημα των Κρυών; Και μάλιστα στέλνουν και σχετικά μηνύματα στους παραγωγούς; Αυτά δεν είναι παράνομα;

Οι Ενώσεις όλο αυτό τον καιρό διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, και πλέον μη έχοντας άλλον τρόπο αντίδρασης, βάλουν κατά αυτών που έστειλαν ενημερωτικό μήνυμα στα κινητά των αγροτών αναφέροντας την αλήθεια και μόνο. Αυτή για την οποία και ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ελεγκτής όλων μας, προειδοποιεί. Ότι δηλαδή οι Ενώσεις Ιεράπετρας και Σητείας ΔΕΝ είναι πιστοποιημένες. Και φτάνουν στο σημείο οι Ενώσεις, τα δικά τους μηνύματα στους παραγωγούς, στα οποία τους καλούν για ενεργοποίηση ΩΣΑΝ να είναι πιστοποιημένες, ενώ δεν είναι, να τα θεωρούν νόμιμα και αυτά που πληροφορούν για την αλήθεια να τα διαλαμβάνουν ως παράνομα. Δεν ξέρουν όμως ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί;

Κι εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα: την παραπλάνηση του κοινού με απώτερο σκοπό το οικονομικό κέρδος τελικά ποιος την κάνει; Και τελικά ο παραγωγός ποιον θα εμπιστευτεί, τις Ενώσεις ή τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις λίστες του με τους πιστοποιημένους φορείς;

Κι ενώ η συζήτηση μέχρι τώρα περιστρέφεται μόνο γύρω από τις Ενώσεις, έχει μείνει εκτός κάδρου το διάσημο πλέον ΚΥΔ Κρυών που έχει καταστρατηγήσει την σύμβαση που υπέγραψε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και α) εκχωρεί δικαιώματα, β) δίνει δικαίωμα σε μη πιστοποιημένους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των παραγωγών και γ) εκδίδει παραστατικά στο ΑΦΜ άλλης εταιρείας (GAIA Επιχειρείν) ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ φέτος απαιτεί να τα εκδίδει στο δικό του ΑΦΜ. Γι αυτό και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει στην από 18.5.2021 ανακοίνωσή του ότι πρέπει ΆΜΕΣΑ τα πιστοποιημένα ΚΥΔ να σταματήσουν την εκχώρηση δικαιωμάτων σε τρίτους και ότι αν δεν το πράξουν θα αίρει την πιστοποίησή τους ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Τα Κρυά λοιπόν  πραγματικά προκαλούν την τύχη τους.

Άραγε για όλα αυτά θα επιληφθεί Εισαγγελέας; Ή εκτός από Ελ Ντοράντο έχουμε γίνει και Ταγκανίκα και όποιος τολμήσει να τα καταγγείλει υφίσταται λάσπη, απειλές και εξανδραποδισμό;

Ως επιστήμονας με δύο τίτλους σπουδών και μεγάλη εργασιακή εμπειρία τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και στον ΕΛΓΑ και σε άλλες νευραλγικές θέσεις του δημοσίου, ως επί σειρά ετών πιστοποιημένος φορέας, που ουδέποτε εργάστηκα ως υπάλληλος σε κάποια από τις Ενώσεις Σητείας ή Ιεράπετρας, αλλά μόνο ως εξωτερικός συνεργάτης προσφέροντας τις επιστημονικές του γνώσεις ως Γεωπόνος με την εξειδίκευση που απαιτούνταν, θα συνεχίσω να προασπίζομαι την νομιμότητα και θα προσφέρω με υψηλό συναίσθημα επαγγελματισμού τις υπηρεσίες μου. Προς τούτο και το 2020 οι αιτήσεις μας όχι μόνο δεν μειώθηκαν, ως συκοφαντικά αναφέρουν οι Ενώσεις, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν κατά 15%, κι έφτασαν σχεδόν τις 4.000. Γιατί όσο κι αν πολλούς εξυπηρετεί η διαιώνιση παλιών αμαρτιών, εντούτοις σε αυτό τον τόπο πρόοδος υπάρχει και γι αυτήν προσπαθούμε και από το δικό μας μετερίζι.

Πλατής Μιχαήλ

Για το πιστοποιημένο ΚΥΔ

Πλατής Μιχαήλ Μον. ΙΚΕ

Related posts

Νίκος Ανδρουλάκης: «Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς για ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα»

admin

ΑΫΛΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

admin

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών.

admin

Leave a Comment