Η λαβωμένη ιστορική πέτρινη γέφυρα βόρεια του παραδοσιακού Μύρτου , η οποία ανήκει στην τοπική κοινότητα των Μουρνιών και αποτελεί σπουδαίο ιστορικό μνημείο για τη δυτική Ιεράπετρα, κινδυνεύει να καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε πέρυσι από τις έντονες βροχοπτώσεις στα Χανιά, η παρόμοια παλιά γέφυρα του Κερίτη.
Η ανάγκη να θωρακιστεί η βάση της παλιάς γέφυρας, προέκυψε ξανά τον περασμένο χειμώνα, όταν από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις φούσκωσε ο ποταμός που εκβάλει στην παραλία του Μύρτου, υποσκάπτοντας μεγάλο τμήμα των θεμελίων του ιστορικού μνημείου, καθώς και τα παρόχθια τμήματα του, κατατρώγοντας το πρανές και εξαφανίζοντας ελαιώνες , όπως είχε γίνει πάλι πριν από τέσσερα χρόνια.
«Το σπουδαιότερο από τα ιστορικά μας μνημεία, η παλιά γέφυρα των Μουρνιών, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μύρτο, κινδυνεύει να πέσει , όπως η γέφυρα του Κερίτη, αν έχουμε το επόμενο διάστημα έντονες βροχοπτώσεις. Τα θεμέλια της έχουν υποσκαφεί, και έχουν σπάσει, ενώ ολόκληρη η γέφυρα βρίσκεται στον αέρα. Έτσι και η δυτική όχθη του ποταμού του Μύρτου έχει καταστραφεί από πέρυσι.
Εκεί πρέπει να ξανα φτιαχτούν τα γκρεμισμένα τοιχεία, να κοιτοποιηθεί το ποτάμι και να θωρακιστεί με σοβαρά τεχνικά έργα η θεμελίωση και η βάση στήριξης της ιστορικής γέφυρας, την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.
Τα έργα αυτά θα πρέπει να γίνουν κατεπειγόντως τώρα το Φθινόπωρο, πριν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις, γιατί αν από τις τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού που κατεβαίνουν από τα βουνά, σπάσει η γέφυρα και γκρεμίσει περισσότερα τμήματα της δυτικής όχθης, τότε το νερό του ποταμού θα πνίξει το ίδιο το χωριό μας, που αναπτύσσεται τουριστικά εδώ και πολλά χρόνια», μας είπε ο κ Αλέκος Παντελάκης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Μύρτου.
Πριν από τέσσερα χρόνια , μετά από μια μεγάλη νεροποντή είχαν προκληθεί και πάλι αρκετά προβλήματα στη βάση της Γέφυρας της Τοπικής Κοινότητας των Μουρνιών καθώς και στη δυτική όχθη του ποταμού. Τότε εξασφαλίστηκε ένα μικρό κονδύλι 70.000 ευρώ και έγιναν κάποιες μικροπαρεμβάσεις, οι οποίες στο μεταξύ δεν άντεξαν τον περυσινό τεράστιο όγκο των βροχών.
« Έχουμε και τώρα εξασφαλίσει ένα κονδύλι από την Περιφέρεια Κρήτης ύψους 200.000 ευρώ . Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν κάνει τη σχετική μελέτη ενίσχυσης του ιστορικού μνημείου και περιμέναμε να είχαν ξεκινήσει ηδη τα έργα. Ωστόσο το θέμα έχει κολλήσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία ζητά την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό για να γίνει χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο που σημαίνει ότι η γέφυρα παραμένει στην τύχη της εν όψει και του χειμώνα που έχουμε μπροστά μας», προσθέτει ο κ Παντελάκης.
«Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης, μας είπε ότι έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναφέρει πως , το έργο της θωράκισης της γέφυρας δεν μπορεί να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η αντιπεριφέρεια Λασιθίου δεν συμφωνεί με την απόφαση αυτή και έχει την άποψη ότι συντρέχουν οι λόγοι του κατεπείγοντος, οπότε θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αφού υπάρχουν και τα χρήματα.
Ενημερώνουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Μύρτου ότι λόγω των εξελίξεων που περιμένουμε , η έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου του Μύρτου, με θέμα την αποκατάσταση των ζημιών της γέφυρας, λόγω των πλημμυρών του περασμένου χειμώνα, μεταφέρεται, αν χρειαστεί, για την Τρίτη 31 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 μμ.
Εκεί θα δούμε, αν δεν εισακουστεί η φωνή μας, σε τι κινητοποιήσεις θα προχωρήσουμε , για να σώσουμε τα σπίτια μας τους συγχωριανούς μας και τις περιουσίες μας, που βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο», καταλήγει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μύρτου κ Αλέκος Παντελάκης.