Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΠΑΝΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΝΙΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ακούγοντας τις δηλώσεις της γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , στην Κρήτη tv  που μίλησε για ληστρική εκμετάλλευση του νερού  στην Κρήτη, για υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών στον υπόγειο υδροφορέα της Ιεράπετρας και της Μεσαράς, περιγράφοντας μια άκρως ανησυχητική κατάσταση που χρήζει μελέτης για λήψη μέτρων προστασίας των υδατικών πόρων λόγω της  περιόδου παρατεταμένης ανομβρίας που διέρχεται η χώρα μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ζητήσαμε από τον χημικό κ Αντώνη Λεμονάκη και τον γεωπόνο πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλη Παπαδάκη ,  να μας εξηγήσουν σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα και πήραμε σαφείς απαντήσεις.

«Εδώ και 35 χρόνια  στο εργαστήριο μας, κάνουμε αναλύσεις του νερού των πηγαδιών που υπάρχου στην αγροτική Ιεράπετρα , – αλλά δεν χρησιμοποιούνται-  καθώς και του νερού του ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών. Από τις μετρήσεις των νιτρικών που κάνουμε , δεν έχουν προκύψει ανησυχητικά στοιχεία  και οι λόγοι είναι προφανείς. Στην Ιεράπετρα το 95% των πηγαδιών που υπάρχουν δεν χρησιμοποιούνται , γιατί το νερό τους έχει υψηλή αλατότητα. Από το υπόλοιπο 5% των πηγαδιών που χρησιμοποιούνται για άρδευση ,  αν πάρουμε δείγματα και αναλύσουμε  το νερό 5 πηγαδιών,  ίσως βρούμε στο ένα από αυτά υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών, ενώ στα άλλα τέσσερα δεν βρίσκουμε συνήθως  υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών.

Στην Ιεράπετρα το 95% των καλλιεργειών αρδεύονται από τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, ο οποίος εμπλουτίζεται από το νερό της βροχής, από τα υπόγεια νερά που έρχονται από τα Λασιθιώτικα βουνά και από το νερό των πηγών της Μαλαύρας. Σε αναλύσεις που κάνουμε πάρα πολύ συχνά στο νερό του ταμιευτήρα του Φράγματος Μαπραμιανών δεν βρίσκουμε υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών.

Οι  ελάχιστοι αγρότες της Ιεράπετρας που χρησιμοποιούν το νερό των πηγαδιών που έχει  υψηλή  αλατότητα,  το αναμιγνύουν με το νερό της βροχής που συγκεντρώνουν στις ομβροδεξαμενές και αφού το διορθώσουν και κατεβάσουν την αγωγιμότητα του, ποτίζουν τις καλλιέργειες τους. Ότι έχει πετύχει η Ιεράπετρα στον τομέα των κηπευτικών το οφείλει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και γι΄ αυτό συνεχίζει ο τομέας αυτός να είναι δυναμικός. Μια φορά χρειάστηκαν οι αγρότες μας τη συνδρομή του κράτους , στο να βοηθήσει να κατασκευαστούν τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών , και αντί βοήθειας αποφάσισε το κράτος μας,  να απεντάξει τα δημοπρατημένα έργα αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ αν οι υπηρεσίες του κράτους μας,  ήθελαν στοιχεία  από τις αναλύσεις του νερού που κάνουμε στο χημικό εργαστήριο μας  εδώ και 35 χρόνια στην Ιεράπετρα, θα μπορούσαν να μας τις ζητήσουν πριν στοχοποιήσουν  ξανά μια περιοχή που προσφέρει τόσα πολλά στο ΑΕΠ της χώρας μας.  Εμείς είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε δωρεάν», μας είπε ο υπεύθυνος χημικός ιδιωτικού εργαστηρίου της Ιεράπετρας κ Αντώνης  Λεμονάκης

Για την  κατάσταση των υδατικών πόρων της περιοχής της   Ιεράπετρας και την ποιότητα του διαθέσιμου αρδευτικού νερού ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης μας είπε ότι «η εικόνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα που έγινες πριν λίγες ημέρες στο Ηράκλειο δεν είναι ακριβής. Σαν ΤΟΕΒ Ιεράπετρας που είμαστε υπεύθυνοι για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού που αποταμιεύουμε στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, έχουμε πολλές φορές επιβραβευτεί για τη χρηστή διαχείριση μας και για την προσπάθεια μας να εξυπηρετήσουμε τους αγρότες μέλη μας.

Μελέτη για τους υδατικούς πόρους της περιοχής μας έχουμε . Είναι η γνωστή μελέτη Παυλάκη, που είχε γίνει πριν 10 χρόνια περίπου. Τώρα κάποιοι θέλουν να αναθέσουν σε άλλους επιστήμονες να κάνουν μια νέα παρόμοια επικαιροποιημένη μελέτη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση.

Όταν όμως ακούμε πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα οφείλουμε να αντιδράσουμε και να πούμε την αλήθεια. Παρακολουθούμε τακτικά την ποιότητα του νερού στον ταμιευτήρα μας. Οι αναλύσεις που κάνουμε δεν δείχνουν ευρήματα νιτρικών σε υψηλές συγκεντρώσεις. Ξέρω ότι σε μια μελέτη που έγινε πριν 5 περίπου χρόνια λήφθηκε δείγμα νερού μόνο από ένα πηγάδι στην περιοχή των Λιβαδιών. Αν σε αυτό το δείγμα βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών , που δεν το αποκλείω , δε σημαίνει ότι ολόκληρος ο κάμπος της Ιεράπετρας είναι επιβαρυμένος με νιτρικά  και κάποιοι μάλιστα προτείνουν να μειώσουμε τη χρήση των λιπασμάτων. Οι καλλιέργειες εκτός από νερό θέλουν και φαγητό και το φαγητό τους είναι το λίπασμα» ,μας είπε ο κ Μανόλης Παπαδάκης γεωπόνος και  πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Αντωνης Λεμονακης

Μανόλης Παπαδακης

Related posts

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

admin

Γυναικοκτονία στη Κρήτη: Φωτογραφίες – ντοκουμέντο από το δράστη στο γκρεμό

admin

ΠΤΕΕΣ Ιεράπετρας Εκστρατεία Πρόληψης – Ενημέρωσης κατά του καρκίνου του μαστού 2021

admin

Leave a Comment