Μόλις το Σάββατο που μας πέρασε εστάλη η “κίτρινη” κάρτα στον ΕΟΦ σχετικά με την υπόθεση του 35χρονου Αλέξανδρου από την Ιεράπετρα, ο οποίος λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό τους, στις 29 Απριλίου, εμφάνισε θρομβώσεις κινδυνεύοντας να παραλύσει στο αριστερό πόδι του. “Θέση” για το περιστατικό έλαβε χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία.
Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως η «Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, όπου όλα τα στοιχεία με το ιστορικό και τα ευρήματα πηγαίνουν για σχολαστικό έλεγχο». Επίσης, αποκάλυψε πως η «κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ για το συγκεκριμένο περιστατικό στάλθηκε το Σάββατο», μετά δηλαδή το δεύτερο περιστατικό θρόμβωσης που σημειώθηκε στον 35χρονο, ενώ παράλληλα ανέφερε πως τις «επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και το τελικό πόρισμα θα ανακοινωθεί». Η περίπτωση αυτή, όμως, δημιουργεί εύλογα σοβαρά ερωτήματα, καθότι το περιστατικό παράλυσης από θρόμβωση στο αριστερό πόδι του 35χρονου, με την επείγουσα εισαγωγή του στην Αγγειοχειρουργική Κλινική και το χειρουργείο που ακολούθησε, συνέβη τη Δευτέρα 10 Μαΐου, και η “κίτρινη” κάρτα στον ΕΟΦ στάλθηκε μόλις το Σάββατο 15 Μαΐου – 5 ημέρες δηλαδή μετά το πρώτο περιστατικό θρόμβωσης στον 35χρονο – και την ίδια ημέρα με το δεύτερο περιστατικό θρόμβωσης στην αριστερή καρωτίδα, οπότε και τίθεται το ερώτημα: Γιατί έπρεπε να περάσουν 5 ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού θρόμβωσης, κατόπιν να υπάρξει και δεύτερο περιστατικό, για να ενεργοποιηθεί τελικά ο μηχανισμός, με αποτέλεσμα να σταλεί η “κίτρινη” κάρτα στον ΕΟΦ για περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου;
Για ποιο λόγο καθυστέρησε τόσες ημέρες να σταλεί ειδοποίηση προς τον ΕΟΦ; Και ποιος τελικά ειδοποίησε για το περιστατικό;
Την ίδια ώρα, στον απόηχο των προχθεσινών δηλώσεων του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος ανέφερε πως «επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες που είχαν από την πρώτη στιγμή οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ για τη συσχέτιση εμφάνισης της – διπλής όπως αποδείχτηκε – θρόμβωσης στον 35χρονο Αλέξανδρο από την Ιεράπετρα, με τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca στις 29 Απριλίου», ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε συμπληρωματικά χθες πως «οι πρώτες εξετάσεις, που αφορούν στα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων αίματος (Platelet Factor 4 ή PF4) που είχαν σταλεί στην Αθήνα, έδειξαν πράγματι συσχέτιση της εμφάνισης θρομβώσεων με τον εμβολιασμό, όμως αναμένονται επιπρόσθετες εξετάσεις, έτσι ώστε να μπορούσε να μιλήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα για συσχέτιση της θρόμβωσης με το εμβόλιο».
Δεύτερη θρόμβωση στην καρωτίδα
Συγκεκριμένα, στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαριστεί αν η διπλή θρόμβωση που παρουσίασε ο 35χρονος από την Ιεράπετρα σχετίζεται ή όχι με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ την απίστευτη περιπέτεια που πέρασε ο γιος του, καθώς και τα συναισθήματα φόβου που τον κυρίευσαν, περιέγραψε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” ο πατέρας του 35χρονου.
«Στο δεύτερο χειρουργείο, ο γιος μου φοβόταν ότι δε θα βγει ζωντανός», τόνισε ο κ. Νίκος Μεταξάκης, ο οποίος θέλει να ελπίζει ότι τα χειρότερα πέρασαν, και με τον ίδιο να ευχαριστεί γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Για τη δεύτερη θρόμβωση στην καρωτίδα πάντως, η οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με χειρουργείο, ο διοικητής σημείωσε ότι ο ασθενής δεν παρουσίασε συμπτώματα και ότι βρέθηκε τυχαία από τους γιατρούς στο πλαίσιο ελέγχου. Ο διοικητής του νοσοκομείου, ωστόσο, αποκάλυψε ότι ο 35χρονος Αλέξανδρος είναι ευτυχώς καλά στην υγεία του.