Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2021/22 (1/9/2021-31/8/2022) από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 658 ειδοποιήσεις, που προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ) είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Το 54,1% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 356 ειδοποιήσεις συνολικά, ακολουθούμενη από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, αλλά σε απόσταση, με συνολικά 35 κρούσματα. Η Ινδία δημιούργησε 26 ειδοποιήσεις, η Ουγκάντα ​​22, η Κίνα 18, ο Ισημερινός 14, η Κένυα 13, το Ιράν 12, η ​​Ισπανία 10 , η Μαδαγασκάρη 9, το Μαρόκο 6 καιη Ολλανδία 3 κρούσματα, οι υπόλοιπες αντιστοιχούν σε μικρότερους αριθμούς σε διάφορες χώρες

Από την Τουρκία οι πιπεριές ήταν το προϊόν με τον μεγαλύτερο αριθμό υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, συνολικά σε 85 παρτίδες που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καταστράφηκαν στα κοινοτικά σύνορα .

Ακολούθησαν τα σταφύλια και τα λεμόνια με 78 περιπτώσεις το καθένα, τα μανταρίνια με 56 περιπτώσεις , ενώ τα υπόλοιπα κατανέμονται σε πορτοκάλια, ρόδια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και άλλα.

Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία

Δεδομένου ότι στην χώρα μας άνοιξε και άλλη μια πύλη εισόδου Τουρκικών προϊόντων ,εκτός των Κήπων Έβρου, προς την Ε.Ε. αυτή του λιμένος Θεσσαλονίκης με την δρομολόγηση της Ατμοπλοϊκής γραμμής Σμύρνης-Θεσσαλονίκης εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις Χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας

Γεώργιος Πολυχρονάκης

Related posts

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίουμε τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου

admin

510 ΕΥΡΩ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΤΑ 500ML ΛΑΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Αγροτικοί Σύλλογοι Ελλάδας – Εργάτες Γης

admin

Leave a Comment