Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΛΟΥΚΕΤΟ ΒΑΖΕΙ  ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ  ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΛΟΥΚΕΤΟ ΒΑΖΕΙ  ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ  ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

         ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ 42 ΑΙΜΟΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ

Σαν «βόμβα» έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης η ανακοίνωση των εκπροσώπων των ιδιοκτητών  του παραρτήματος της ιδιωτικής μονάδας   αιμοκάθαρσης  που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Ιεράπετρα και εξυπηρετεί από 42 μέχρι 48 αιμοκαθαιρόμενους, που έρχονται από την Σητεία , τον Άγιο Νικόλαο και την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας . Σύμφωνα με την εταιρεία,  η μονάδα τεχνητού νεφρού  θα βάλει «λουκέτο» την ερχόμενη Δευτέρα  13 Νοεμβρίου για οικονομικούς λόγους.

«Υπήρχαν  από την περασμένη εβδομάδα κάποιες  περίεργες φήμες που δεν θέλαμε να τις πιστέψουμε. Δεν ήταν δυνατόν να πιστέψουμε πως  αυτή η άρτια  μονάδα   τεχνητού νεφρού με τόσο καλούς γιατρούς και νοσηλεύτριες,   θα μπορούσε να κλείσει .

Μπορεί να κλείνει η μονάδα γιατί η επιχείρηση δεν βγαίνει οικονομικά και δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν άλλο λόγο. Είναι όμως απαράδεκτο , ότι μας το λένε 48 ώρες πριν κλείσει. Αυτό είναι πολύ οδυνηρό για εμάς τα 42 άτομα που κάνουμε  τώρα αιμοκάθαρση σε αυτήν την κλινική, γιατί μένουμε στον αέρα…», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αιμοκαθαιρόμενων Νομού Λασιθίου κ Σταύρος Σταυρακάκης.

Το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά στους γιατρούς  τις νοσηλεύτριες και το λοιπό προσωπικό της μονάδας, ότι από την ερχόμενη Δευτέρα παύει να λειτουργεί ,  ο τεχνητός νεφρός της Ιεράπετρας, χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις.

«Ήρθαν δυο άτομα από την κεντρική μονάδα που λειτουργεί στον Πειραιά,  κάλεσαν τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες και τους ανακοίνωσαν ότι η μονάδα της Ιεράπετρας κλείνει από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Πριν ξεκινήσει να λειτουργεί αυτή η ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού στην Ιεράπετρα, είχαμε τεράστια προβλήματα με τη μονάδα τεχνητού νεφρού του Αγίου Νικολάου όπου πηγαίναμε  τότε για αιμοκάθαρση. Ήταν στο Θεραπευτήριο, σε έναν ακατάλληλο χώρο  με πάρα πολλά προβλήματα για το προσωπικό και τους ασθενείς.

Φτιάχτηκε ωστόσο  πρόσφατα μια καινούργια μονάδα στον Άγιο Νικόλαο. Είναι πολύ καλή αλλά είναι μικρή. Με 13 κρεβάτια δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους εμάς. Θα εξυπηρετήσει μερικούς αλλά οι υπόλοιποι θα είμαστε στον αέρα. Ποιους θα εξυπηρετήσει και με ποια κριτήρια. Πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό και άρα πρέπει να εμπλακούν και άλλοι φορείς σε αυτήν την υπόθεση. Πιστεύω ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τους μισούς από εμάς τους 42…Οι υπόλοιποι που θα πάνε; Προφανώς στο Ηράκλειο, όπου δε γνωρίζουμε αν έχει θέσεις…Άρα βρισκόμαστε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…», προσθέτει ο αντιπρόεδρος των Αιμοκαθαιρόμενων του Νομού Λασιθίου κ Σταύρος Σταυρακάκης.

Ο Σύλλογος των Αιμοκαθαιρόμενων του Νομού Λασιθίου έχει μιλήσει με τους βουλευτές του Ν Λασιθίου .

« Εμείς είπαμε στον κ Πλακιωτάκη τη δική μας πρόταση όταν μας τη ζήτησε. Από τη στιγμή που λένε ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής που θέλει να πάρει τη μονάδα της Ιεράπετρας, να έρθει το κράτος σε επαφή με τον ενδιαφερόμενο για να ξεπεραστούνε τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν . Μπορεί Να χρειαστεί να περάσουν 2 μήνες μέχρι να ξανά μπεί η μονάδα σε λειτουργία. Εμείς θέλουμε να μην κλείσει καθόλου. Να μην υπάρξει κανένα χρονικό κενό , ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι άνθρωποι και οι συνοδοί τους, γιατί πολλοί  είναι ανήμποροι που  μεταφέρονται σε φορεία και αναπηρικά καροτσάκια. Έπρεπε να το γνωρίζαμε ότι θα κλείσει δυο μήνες νωρίτερα για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση κι εμείς και το ίδιο το κράτος, γιατί οι ασθενείς ανήκουν στο κράτος. Η ιδιωτική επιχείρηση απλά εξυπηρετεί τους ασθενείς και πληρώνεται από το κράτος», μας είπε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Σταυρακάκης.

ΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΕΓΙΝΕ ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΘΥΜΟΣ

Όταν πριν μερικά χρόνια ,άρχισε να λειτουργεί η  ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού της Ιεράπετρας, οι αμοκαθαιρόμενοι που περνούσαν τη ζωή τους ταξιδεύοντας μέρα παρά μέρα στον Άγιο Νικόλαο, ένοιωσαν μεγάλη χαρά και λύτρωση γιατί θα ελάμβανε τέλος η ταλαιπωρία τους και θα τους εξυπηρετούσε ο τεχνητός νεφρός του τόπου τους.

«Πριν από λίγα χρόνια οι Λασιθιώτες αιμακαθαριζόμενοι αισθανθήκαμε ιδιαίτερη χαρά  διότι στην Ιεράπετρα λειτούργησε μονάδα τεχνητού νεφρού, η οποία θα αποσυμφόριζε τη μονάδα του Αγίου Νικολάου , που πραγματικά ασφυκτιούσε  , υπο το βάρος του μεγάλου αριθμού των ασθενών που εξυπηρετούσε.  Οση χαρά αισθανθήκαμε τότε, εξίσου μεγάλη έκπληξη , απορία και θυμό  αισθανθήκαμε εχθές, όταν πληροφορηθήκαμε αιφνιδίως  ότι παύει η λειτουργία της μονάδας. Ήταν κεραυνός εν αιθρία  στο καλοκαιρινό τοπίο της Ιεράπετρας. Ελπίζω , οι εξελίξεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί , να διευκολύνουν την κατάσταση, ώστε να μην οδηγηθούν  οι ασθενείς για αιμοκάθαρση εκτός Ιεράπετρας. Εάν όμως ο χρόνος των μεταβατικών διαδικασιών δεν  είναι τόσο ταχύς, έχουμε την αξίωση εμείς οι αιμοκαθαριζόμενοι, από την πολιτεία , να διασφαλίσει, ασφαλείς πλήρεις συθήκες αιμοκάθαρσης στο πλησιέστερο σημείο, Και αυτό  είναι ο Άγιος Νικόλαος.  Εάν ένας ασθενής δεν αιμοκαθαριστεί  την ώρα που επιβάλλεται , τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή του. Και νομίζω ότι δε ζούμε σε μια πολιτεία τόσο ανάλγητη, ώστε να αναλάβει την ευθύνη να θέση σε κίνδυνο τη ζωή 48 περίπου ανθρώπων  που αιμοκαθαριζόμαστε σήμερα στην Ιεράπετρα . Για αυτό ευελπιστώ ότι θα υπάρξει άμεση, ταχεία και καλή εξέλιξη», μας είπε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών  Λασιθίου και τέως δήμαρχος Ιεράπετρας κ Νίκος Χριστοφακάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Σταύρος Σταυρακακης

Νίκος Χριστοφακακης

Related posts

Οδηγίες προς τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα  (Καταιγίδες-Χιονοπτώσεις).

admin

Με 2,65 ευρώ η τελευταία μεγάλη πράξη πώλησης στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

admin

Υπηρεσίας Καθαριότητας – Αποκομιδή ναίλον

admin

Leave a Comment