Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ  -13%

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ  -13%

Σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων  παρατηρείται μια απώλεια του  μεριδίου των ελληνικών και ασφαλώς και των κρητικών  επιτραπέζιων  σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών που απόλαυσαν και  απολαμβάνουν εξαιρετικές τιμές εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών έφτασαν αυτή την εβδομάδα  στις 29.189 τόνους, μειωμένες κατά -13% έναντι  της ίδιας περιόδου του 2022.

 Στην τρέχουσα  περίοδο αρνητικές είναι οι  επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές , από την  έλλειψη εργατών γης  και τη μείωση  της ανταγωνιστικότητας τους

Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχθηκε και ο κλάδος της φυτικής παραγωγής από τη  θεομηνία «Ντάνιελ» στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Την  τρέχουσα εβδομάδα βελτιώθηκε η ροή των εξαγωγών μήλων και από την Θεσσαλία. Ενδεικτικά από 1/9/23-6/10/23 εξήχθησαν συνολικά από την χώρα  μας 10.079 τόνοι έναντι 13.468 τόνους πέρσι, εκ των οποίων από τη  Θεσσαλία 4.083 τόνοι έναντι 4.143 τόνους πέρσι.

«Η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε. Ελπίζουμε πραγματικά αυτή η κατάσταση να αλλάξει και να επιστρέψει στο φυσιολογικό κατά τη διάρκεια αυτής της εμπορικής περιόδου.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να ποσοτικοποιήσουμε τη ζημιά τόσο στα φρούτα όσο και στα κηπευτικά. Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις από την όποια έλλειψη θα δημιουργήσει αφενός αυξητικές τάσεις στις ήδη  αυξημένες τιμές και στις εισαγωγές  Χρειάζεται η στήριξη από την Πολιτεία για να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν οι αγρότες μας», αναφέρει στην ανασκόπηση του, ο  Λασιθιώτης ειδικός γραμματέας του  Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Ελλάδας κ Γιώργος Πολυχρονάκης.

Οι τιμές της ντομάτας αυξήθηκαν στις παραγωγικές Ευρωπαικές Χώρες τον Ιούλιο, ακολούθησαν τον Αύγουστο και συνεχίσθηκαν και τον Σεπτέμβριο.  Οι μέσες τιμές για τις ντομάτες και τα αγγούρια την 39η εβδομάδα διαμορφώθηκαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και  κάτω του μέσου όρου της πενταετίας. Οι μέγιστες τιμές για τις κίτρινες και πράσινες πιπεριές μειώθηκαν κι αυτές

«Μετά την 9η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην Χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Από την  1/9/23 -6/10/23 οι εισαγωγές ανήλθαν σε 7.803 τόνους έναντι 2.897 τόνων το 2022, εκ των οποίων από  την Τουρκία 5.225 τόνοι έναντι 2.119 τόνοι πέρσι, με την επισήμανση ότι φέτος μέχρι 8/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι», σημειώνει με έμφαση ο κ Πολυχρονάκης.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΤΥΠΟΠΟΙΗΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ     

Φαινόμενα διακίνησης από Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών , κατευθείαν  από το χωράφι,  παρατηρούνται και την τρέχουσα περίοδο  των ακτινιδίων , χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις στους  βαθμούς ωρίμανσης. Ενώ συμβαίνουν αυτές οι παραβιάσεις, το ΥΠΑΑΤ επέτρεψε την κατ εξαίρεση, συγκομιδή ακτινιδίων στην Θεσσαλία ,λόγω της κακοκαιρίας Daniel, με επίβλεψη της αρμόδιας ΔΑΟΚ, ενώ τα προϊόντα (ακτινίδια) των εν λόγω εκτάσεων θα παραμείνουν δεσμευμένα σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους υπό την ευθύνη της οικείας ΔΑΟΚ

Κάποιοι «έμποροι» κάνοντας κατάχρηση της κατ’ εξαίρεση νόμιμης; αδειοδότησης συγκομιδής ακτινιδίων στην Θεσσαλία, επεξέτειναν αυθαίρετα την εξαίρεση  συγκομίζοντας και από άλλες περιοχές και εξήγαγαν ακτινίδια Hayward -κατ ευθεία από τον αγρό-,κάτι που  θα δημιουργήσει στρέβλωση στην αγορά , αλλοίωση της ταυτότητας της εγχώριας παραγωγής και δυσφήμηση των προϊόντων. 

 «Χαιρετίζουμε την δραστηριοποίηση συνοριακών αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων και εκτός προβλεπόμενων ημερομηνιών συγκομισθέντων , να έχουν εντοπισθεί ,απορριφθεί και δεσμευθεί , καθώς δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας , και αναμένεται η ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ Γιώργος Πολυχρονάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ 

Related posts

IΕΡΑΠΕΤΡΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΚΑΚΗ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΓΩΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑ ΕΙΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ

admin

Tα νέα πρόστιμα που θα ισχύσουν από την δευτέρα 4η Μαΐου

admin

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment