Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΟΥΝ ΟΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΟΥΝ ΟΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Οι κρυμμένοι θησαυροί της αγροδιατροφής της  Κρήτης , που βασίζονται στα  αυθεντικά  αγνά ποιοτικά προϊόντα τα οποία  παράγουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι  στα χωριά μας,  πρέπει να αναδειχτούν μέσα από την οικοτεχνία  και αυτό έχει γίνει πλέον στόχος της Περιφέρειας Κρήτης που επικροτεί και χρηματοδοτεί  τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, ο Δήμος Ιεράπετρας και το Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης, συνδιοργανώνουν  θεματική  εσπερίδα  για  την Κρητική  Οικοτεχνία,  την  Παρασκευή  18  Μαρτίου  2022  και ώρα 7:00 μμ, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στις Μάλλες, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Στόχος  της  εκδήλωσης  είναι  η  παρουσίαση  ενός  νέου  μοντέλου  Οικοτεχνίας,  το  οποίο δημιουργήθηκε  σε  συνεργασία  με  το  τμήμα  Επιστημών  Διατροφής  και  Διαιτολογίας  του  Ελληνικού Μεσογειακού  Πανεπιστημίου,  κατά  την  εφαρμογή  πιλοτικού  προγράμματος  που  χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης.

Η εφαρμογή του προτύπου αυτού,  διασφαλίζει την παραγωγή αυθεντικών  τοπικών  προϊόντων  υψηλής  διατροφικής  αξίας  και  προάγει  τη  βιωσιμότητα  των  μικρών αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των Οικοτεχνών. Καλούνται  οι  επαγγελματίες  αγρότες  και  κτηνοτρόφοι  να  ενημερωθούν  για  ενδεχόμενη  συμμετοχή τους στο Δίκτυο και  για τις ωφέλειες που θα προκύψουν απ’ αυτό.

«Στις Μάλλες, στο Μεταξοχώρι,  στην Καλαμαύκα , στους Μύθους , στο Σελάκανο , στην Ανατολή και στα γύρω χωριά , έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι, που ενδιαφέρονται να μπούν σε ένα πρόγραμμα οικοτεχνίας υποστηριζόμενο από κάποιον φορέα ,  όπως είναι το Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης , για να εκπαιδευτούν στην παραγωγή και στην πώληση διάφορων τυροκομικών προϊόντων, αρτοσκευασμάτων (παξιμαδιών), παραδοσιακών γλυκών, λιόπαστων και άλλω,  που σήμερα ενώ έχουν τη γνώση να τα φτιάξουν,  δε μπορούν να τα προωθήσουν στην αγορά με μια αναγνωρισμένη ταυτότητα.

Ήδη εμείς οι γυναίκες των Μαλλών βρισκόμαστε στη διαδικασία της ίδρυσης ενός γυναικείου Συνεταιρισμού με το όνομα ¨Μάλαμα¨ ο οποίος στοχεύει στην παραγωγή προϊόντων οικοτεχνίας και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να ακούσουμε τους ομιλητές αυτής της  εξαιρετικής εσπερίδας , να δούμε πως μπορεί να στηριχτεί η οικοτεχνία και πως μπορούν να αναδειχτούν οι κρυμμένοι θησαυροί της Κρήτης. Μας ενδιαφέρει φυσικά να μάθουμε και ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού οικοτεχνικού προϊόντος της Κρήτης», μας είπε η πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ Μαρία Βολυράκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

7:00 μμ Προσέλευση κοινού

7:10 μμ Σύντομος χαιρετισμός Εκπροσώπων Φορέων

7:20 μμ «ΠΛΟΗΓΟΣ-Κέντρο  Στήριξης-Οργάνωσης-Προώθησης  Οικοτεχνικού  Τομέα  στην

Περιφέρεια Κρήτης»,

Γεώργιος Ζερβός – Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ

7:30 μμ «Νόμος της Οικοτεχνίας»,                                                                                                                             

Ζαχάρης Σωμαράς – Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Πρωτογενούς Τομέα της

Περιφέρειας Κρήτης

7:40 μμ «Ασφάλεια και Υγιεινή των Οικοτεχνικών προϊόντων»,                                                                           

Γεώργιος Φραγκιαδάκης – Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών

Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

      7:50 μμ «Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το Κρητικό Οικοτεχνικό Προϊόν»,                                         

Δημήτριος Ψαρράς  – Ειδικός Συνεργάτης

  8:00 μμ Ανοικτή συζήτηση

  9:00 μμ Τέλος Εκδήλωσης

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη 

(Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου είναι

χωρητικότητας 50 ατόμων)

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Η ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

admin

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΑ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ

admin

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Leave a Comment