Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΛΕΝΕ «ΝΑΙ» ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

 

Στα σπάργανα ο Γυναικείος συνεταιρισμός «Μάλαμα» και ο Σύλλογος Γυναικών «Ηρα».

————————————————–

Την ώρα που ο κόσμος της Ιεράπετρας άρχισε να συνηθίζει στη μοναξιά , την ατομικότητα και τον απομονωτισμό, αφού οι συλλογικότητες και οι συνεταιρισμοί είναι μετρημένοι στα δάκτυλα , κάτι άρχισε να κινείται, και σε αυτό το καινούργιο, πρωταγωνιστούν οι γυναίκες της περιοχής, που αποφασίζουν να ενωθούν και να συνεταιριστούν.

Θέλουν να ασχοληθούν με τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα μας, την κρητική γαστρονομία, και γιατί όχι , τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Από τις Μάλλες ξεκίνησε πέρυσι η ιδέα της δημιουργίας του Γυναικείου Συνεταιρισμού ΚΟΙΝΣΕΠ «Μάλαμα», ενώ από τη Γρά-Λυγιά  περίπου την ίδια περίοδο, ξεκίνησε να συζητείται η δημιουργία του Συλλόγου Γυναικών Δήμου Ιεράπετρας, που ονομάστηκε πρόσφατα «Ηρα».

Η Ήρα κατά τη μυθολογία ήταν θεά του γάμου και προστάτιδα των γυναικών. Κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδελφή και σύζυγος του Δία τον οποίον και ζήλευε για τις απιστίες του.

«Εμείς που επιλέξαμε το όνομα της Θεάς Ήρας, για τον υπό σύσταση σύλλογο γυναικών του Δήμου Ιεράπετρας, θεωρούμε ότι μας αντιπροσωπεύει η Θεά της οικογένειας, της μητρότητας, της δύναμης και της παραγωγικής δραστηριότητας.

Πριν από περίπου ένα χρόνο σκέφτηκα ότι μπορούμε κι εμείς οι γυναίκες της περιοχής, να ενωθούμε σε μια νέα γυναικεία συλλογικότητα.

Στην πρώτη γυναικεία συνάντηση μας ,

όπου μίλησα για την ιδέα αυτή, έδωσαν το παρόν δέκα γυναίκες από την περιοχή της Γρα –Λυγιάς.

Από τις αρχές του περασμένου Γενάρη αρχίσαμε  σιγά-σιγά να ωριμάζουμε την ιδέα , αλλά μας καθυστέρησαν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις του κορονοϊού. Πριν μερικές μέρες κάναμε στη Γρα Λυγιά την πρώτη μας συνάντηση γνωριμίας, όπου αποφασίσαμε να  ανοίξουμε το Σύλλογο μας σε όλες τις γυναίκες των χωριών και της πόλης της Ιεράπετρας», μας είπε η κ Μαρία Τσιριντάνη που είχε την ιδέα της οργάνωσης του Συλλόγου Γυναικών Ιεράπετρας.

Ακολούθησε η συνάντηση των γυναικών του Συλλόγου «ΗΡΑ» με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ιεράπετρας κ Μαρία Σακκαδάκη, ενώ παράλληλα,  γνωστή  δικηγόρος  προχωρούσε τη διαδικασία της επικύρωσης του καταστατικού του Συλλόγου από το Πρωτοδικείο Λασιθίου.

«Στους πρώτους μας στόχους είναι, η ενασχόληση μας με όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Θα οργανώνουμε εκδρομές, θα κάνουμε διαγωνισμούς μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, χειροτεχνίες, πλέξιμο και κέντημα .

Ζωγραφική, αγιογραφία και εικαστικές τέχνες γενικότερα , θα είναι  επίσης στις άμεσες προτεραιότητες μας», προσθέτει η κ Μαρία Τσιριντάνη, που έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος της ποδοσφαιρικής  ομάδας Α.Ε. Λυγιάς.

Οι γυναίκες της Ιεράπετρας εκτός από δυναμικές , εργατικές και δραστήριες είναι και κοινωνικά ευαίσθητες.

«Ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά προς τον συνάνθρωπο που περνά δύσκολα και έχει άμεση ανάγκη , θα είναι πολύ ψηλά στα ενδιαφέροντα μας.

Θα προσφέρουμε τη βοήθεια μας απλόχερα, σε εκείνους που την έχουν ανάγκη», συμπληρώνει η κ Τσιριντάνη.

Αφού ξεκινήσει να λειτουργεί οργανωμένα ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Ιεράπετρας,  και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες που είναι απαραίτητες, τα επόμενα δυο χρόνια , σχεδιάζεται να μετεξελιχτεί  ο Σύλλογος σε Κοινωνικό Συνεταιρισμό.

«Υπάρχει αυτή  η σκέψη, όταν θα είμαστε έτοιμες , να γίνουμε Γυναικείος Συνεταιρισμός με παραγωγή προϊόντων και εμπορική δραστηριότητα.

Θα μπορούσαμε από τα κηπευτικά της Ιεράπετρας να φτιάχνουμε διάφορες σάλτσες, γλυκά κουταλιού , παραδοσιακά γλυκά γάμου , βάπτισης και ονομαστικών εορτών, παξιμαδάκια και βουτήματα , μπισκοτάκια και ότι άλλο δούμε ότι έχει ζήτηση. Έχουμε στην Ιεράπετρα γυναίκες με μεγάλη εμπειρία σε όλα αυτά τα είδη . Μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα», καταλήγει η κ Μαρία Τσιριντάνη.

Από την ημέρα που έγινε η πρώτη συνάντηση των 10 γυναικών στη Γρα Λυγιά , εκδηλώνεται καθημερινά το ενδιαφέρον πολλών γυναικών από όλα τα χωριά και την  πόλη της Ιεράπετρας, για να ενημερωθούν και να  εγγραφούν στον υπό σύσταση Γυναικείο Σύλλογο.

Μέχρι τώρα έχουν κάνει την εγγραφή τους οι πρώτες 35 γυναίκες , ενώ το καταστατικό του Συλλόγου θα έχει επικυρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Έπειτα θα ακολουθήσει η διαδικασία της προετοιμασίας των εκλογών για να αναδειχθεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γυναικών «Ήρα».

Ήδη έχει προγραμματιστεί η πρώτη μουσικοχορευτική βραδιά σε εξοχικό κέντρο της Ιεράπετρας με κρητικολαϊκό πρόγραμμα στις 17 Ιουλίου ανήμερα της Αγίας Μαρίνας.

Ο ΚΟΙΝΣΕΠ «ΜΑΛΑΜΑ» ΜΑΛΛΩΝ

Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός ΚΟΙΝΣΕΠ «ΜΑΛΑΜΑ» Μαλλών, ιδρύθηκε από 10 γυναίκες του χωριού , που υιοθέτησαν την  αρχική ιδέα της προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ Μαρίας Βολυράκη και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμος να προσφέρει τα  γλυκοδημιουργήματα του σε όποιον τα ζητήσει.

Οι 10 πρώτες γυναίκες που αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού  είναι διατεθιμένες να υποδεχτούν και όποιες  άλλες  γυναίκες η ακόμα και άντρες ζητήσουν να γίνουν μέλη της οργάνωσης.

Όταν θα  είναι όλα έτοιμα και θα έχουν ξεπεραστεί οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, οι γυναίκες του Συνεταιρισμού των Μαλλών θα μπορούν να αναλαμβάνουν επι παραγγελία την παρασκευή και την πώληση παραδοσιακών γλυκών, όπως μελομακάρονα, πατούδα, κουραμπιέδες, μελοκουμπανάκια, καλιτσούνια,  τσουρέκια, μπισκότα, αμυγδαλωτά κ.λ.π.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια προώθησης και διαφύλαξης γεύσεων, των γνώσεων και δεξιοτήτων των παλαιότερων, από τους οποίους τα διδαχτήκαμε.

Ξεχασμένες συνταγές και τρόποι συντήρησης τροφίμων. Τεχνικές βαφής με φυσικά υλικά. Ανάδειξη τοπικών προϊόντων . Υφαντά . Ντόπια προϊόντα και αποστάγματα, είναι μέσα στα ενδιαφέροντα των γυναικών που έχουμε ξεκινήσει αυτόν τον Συνεταιρισμό», μας είπε η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ Μαρία Βολυράκη.

Οι γυναίκες λοιπόν μπαίνουν μπροστά… εργάζονται συλλογικά, επιχειρούν, συνεταιρίζονται, δημιουργούν , παράγουν πολιτισμό, συντηρούν και διατηρούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα μας. Ας τις στηρίξουμε.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Απίστευτες πλημμύρες στην Ασή Γωνιά – Μεγάλες ζημιές από την έντονη βροχόπτωση

admin

Νεκρή μια 47χρονη από κατολίσθηση στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας.

admin

«Έγκριση χρηματοδότησης Σχεδίου Μαθησιακής Κινητικότητας Εκπαιδευομένων και,Προσωπικού ΚΑ1, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Erasmus+ 2021»

admin

Leave a Comment