Image default
ΑΡΧΙΚΗ

40% ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

40% ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Λίγες εβδομάδες πριν κλείσει η τουριστική περίοδος, τα καταστήματα του καφέ και της εστίασης της Ιεράπετρας, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, φαίνεται ότι καταγράφουν πτώση στον τζίρο τους που κυμαίνεται γύρω στο -40%.

«Αφού στην αρχή της σαιζόν τα καταστήματα καφέ και εστίασης έμειναν 2,5 μήνες κλειστά , οι συνάδελφοι μας άνοιξαν με  μεγάλες προσδοκίες  και ο κόσμος αρχικά , γέμισε τα μαγαζιά του κλάδου μας.  Μετά όμως την εμφάνιση κάποιων κρουσμάτων στην υπόλοιπη Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα και τις διαδοχικές αποφάσεις για απαγορεύσεις και περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας, στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, η κίνηση ανακόπηκε και έφτασε σήμερα πριν τη λήξη της τουριστικής περιόδου να καταγράφει ο κλάδος μας, πτώση που  είναι γύρω στο -40% . Για τα  μικρά μαγαζιά μας είναι πάρα πολύ μεγάλη η πτώση του τζίρου μας», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχελαράκης.

Στην Ιεράπετρα που θεωρείται μια πόλη με ιδιαίτερα χαμηλά έως ασήμαντα ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού, οι επιχειρηματίες του κλάδου του καφέ και της εστίασης παρά την αρχική γκρίνια τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

«Είμαστε  σε μια περιοχή όπου οι επιχειρηματίες του κλάδου μας έχουν εμπεδώσει την ανάγκη να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορονοϊό , πάρα πολύ πιστά και χωρίς εκπτώσεις. Τα πρόστιμα που έχουν πέσει από την αστυνομία στους λιγοστούς παραβάτες είναι ασήμαντα . Είμαστε πολύ καλά και επιδημιολογικά, γιατί δεν έχουμε κρούσματα . Τα όποια κρούσματα υπήρξαν ήταν εισαγόμενα από το εξωτερικό . Βλέπουμε ότι μειώνονται συνέχεια και τα κρούσματα του Ηρακλείου και των Χανίων και ελπίζουμε στα τέλη του Σεπτέμβρη η τις αρχές του Οκτώβρη, να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά τα μεσάνυκτα», μας λέει ο κ Μανόλης Μιχελαράκης.

Τους καταστηματάρχες καφέ και εστίασης της Ιεράπετρας απασχολεί η έλευση του χειμώνα και η αναγκαστική λειτουργία των επιχειρήσεων τους σε κλειστούς χώρους , μέσα από την τήρηση των αποστάσεων που περιορίζουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα τους, όπως ήταν πρίν από την υγειονομική κρίση.

«Σίγουρα μας προβληματίζει το γεγονός ότι σε ένα κατάστημα εκατό τετραγωνικών μέτρων δε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πάνω από 45 πελάτες.

Ζητάμε αυτό  να αλλάξει γιατί στην περιοχή μας δεν έχουμε κρούσματα. Το ότι πάντως εμείς δουλεύουμε με τις μάσκες όλη μέρα και οι πελάτες μας δε φοράνε δε μας ενοχλεί. Επιλέξαμε τη δουλειά αυτή γιατί την αγαπάμε και θα ακολουθήσουμε όποιο μέτρο μας επιβάλει η πολιτεία και τα θεσμοθετημένα όργανα της», προσθέτει ο κ Μανόλης Μιχελαράκης, ο οποίος τις μέρες που έπλεαν στη θάλασσα της Ιεράπετρας αρκετά πλοία του πολεμικού ναυτικού, οργάνωσε μαζί με πολλούς άλλους επιχειρηματίες από το Μύρτο μέχρι το Μακρύ Γιαλό, τη συγκέντρωση  και την αποστολή φαγητών ποτών και γλυκισμάτων  για τους ναύτες και τους αξιωματικούς  που αποτελούσαν τα πληρώματα τους , γεγονός που  τους χαροποίησε  ιδιαίτερα.

Στο μεταξύ  προετοιμάζονται όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία καφέ και εστίασης για την πανελλαδική τους συνδιάσκεψη, που θα γίνει στον όμορφο Βόλο στις 6 και 7 Οκτωβρίου, με αποκλειστικό θέμα το μέλλον της εστίασης μέσα από τις «κορονοαπαγορεύσεις» και ποιες δράσεις  θα ακολουθηθούν για να  πεισθεί η κυβέρνηση,  να δεχτεί το πακέτο των κλαδικών τους διεκδικήσεων που έχουν άμεση σχέση με τη βιωσιμότητα τους.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Συνάντηση για την δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

admin

Παρουσίαση σπόρων πιπεριάς του Ιαπωνικού οίκου SΑΚΑΤΑ από την Καρβελας Α. Ε. στο Καφέ Μανταρίνι του Στομιου Ιεράπετρας.

admin

ROOT2SUCCESS

admin

Leave a Comment