Βερενίκη News

  • Αρχική
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      23 Μαρτίου 2022

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ Παχειά Άμμος, ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

      20 Μαρτίου 2022

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      8ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιολάδου από την Περιφέρεια…

      24 Φεβρουαρίου 2022

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      «Άμεσα μέτρα στήριξης για τους αγρότες και τους…

      21 Φεβρουαρίου 2022

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      ΜΕΤΡΟ 11 ‘ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ’

      15 Φεβρουαρίου 2022

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Αρχιερατικό Ετήσιο Μνημόσυνο μακαριστού Ιερομονάχου Ζαχαρίου Στεφόπουλου

      8 Φεβρουαρίου 2022

  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • Ακούστε μας loudly!
    • On air radio vereniki 89.5
    • live24
  • Τιμές αγροτικών προϊόντων
23.4 C
Ιεράπετρα
28 Σεπτεμβρίου 2023
FacebookTwitterYoutube
Βερενίκη News
  • Home
  • ΑΡΧΙΚΗ
ΑΡΧΙΚΗ
17 Απριλίου 202217 Απριλίου 20220364
Share0

Κρήτη: Λιπάσματα και ρεύμα τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τα θερμοκήπια

Στα ύψη το κόστος παραγωγής, «χρυσάφι» τα λαχανικά στο ράφι, σε απόγνωση οι παραγωγοί, που ζητούν μέτρα στήριξης

«Καίει» τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης το κόστος παραγωγής, αφού από τον Ιανουάριο μέχρι και τα μέσα Μαρτίου οι παραγωγοί ακροβατούσαν μεταξύ ζημιάς και οριακού κέρδους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη «ΝΚ», ο παραγωγός του Τυμπακίου (πρόεδρος του ΤΟΕΒ στο Τυμπάκι) Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.

Μόνο ο Απρίλιος μέχρι στιγμής εξελίσσεται θετικά για την τιμή παραγωγού, κυρίως στην ντομάτα, αλλά για να μπορέσουν οι αγρότες να «σταθούν όρθιοι στα πόδια τους» και να μην εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, θα πρέπει και ο Μάιος να κρατήσει το εισόδημά τους στα επίπεδα του Απριλίου. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μέσα από μια δραματική επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τίτλο «Κύριε πρωθυπουργέ, αν δεν μπορείτε να μας κάνετε καλό, τουλάχιστον μη μας κάνετε κακό!».

Οι μειωμένες ποσότητες ντομάτας και άλλων οπωροκηπευτικών κατά τον τρέχοντα μήνα, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, όπως εξηγεί ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης (που επί σειρά ετών υπηρέτησε και τον Συνεταιρισμό του Τυμπακίου από τη θέση του προέδρου), εξασφαλίζουν μικρό κέρδος στους παραγωγούς, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει την κακή χρονιά που βίωσαν από την αρχή του «παγωμένου» 2022 μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.

«Πέρα των άλλων προβλημάτων που είχαμε στο παρελθόν, τώρα αντιμετωπίζουμε συνεχείς αυξήσεις στις εισροές. Δηλαδή στα εφόδια που χρειαζόμαστε προκειμένου να παράγουμε», λέει ο κ. Τσιμπραγάκης.

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια»

Τα λιπάσματα είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους παραγωγούς των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Κρήτη. Όπως εκτιμά ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, σε σχέση με πέρυσι το κόστος στα λιπάσματα αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 70%. Δεύτερο «αγκάθι» είναι το κόστος στο ρεύμα, που αυξήθηκε από πέρυσι κατά μέσο όρο κατά 50%. Και κατά 50% έχει αυξηθεί από πέρυσι και το κόστος στο πετρέλαιο κίνησης.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το συνολικό κόστος παραγωγής πέφτει κάτω από 50%.

«Συγκυριακά, η ντομάτα κατά τον μήνα Απρίλιο έχει μία καλή τιμή για τον παραγωγό, αφού η μέση τιμή παραγωγού είναι στο 1,50 ευρώ το κιλό. Το αγγούρι είναι στη μέση τιμή των 80 λεπτών το κιλό. Οι πιπεριές είναι στο 1,50 ευρώ το κιλό, οι μελιτζάνες είναι περίπου στα 90 λεπτά το κιλό και τα κολοκύθια γύρω στο 1 ευρώ (από 80 λεπτά μέχρι 1,20 ευρώ το κιλό). Αν όμως οι τιμές μετά το Πάσχα καταρρεύσουν, αυτό θα είναι καταστροφικό για μας. Εάν οι τιμές διατηρηθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα, τότε θα μπορέσουμε να μιλάμε για ένα εισόδημα που θα μας κρατήσει “όρθιους”»…

Σήμερα, το κόστος παραγωγής – με βάση τις εκτιμήσεις του Βαγγέλη Τσιμπραγάκη – διαμορφώνεται κατά κιλό ως εξής: Στο ένα κιλό ντομάτας, με μία μέση τιμή παραγωγού 1,50 ευρώ, το κόστος παραγωγής δεν πέφτει κάτω από τα 70 με 80 λεπτά. Στο ένα κιλό αγγουριού, στη μέση τιμή παραγωγού των 80 λεπτών, το κόστος παραγωγής δεν πέφτει κάτω από τα 50 με 55 λεπτά. Στο ένα κιλό πιπεριάς, στη μέση τιμή παραγωγού του 1,50 ευρώ το κιλό, το κόστος παραγωγής δεν πέφτει κάτω από τα 70 με 80 λεπτά. Στο ένα κιλό μελιτζάνας, στη μέση τιμή των 90 λεπτών, το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 35 με 40 λεπτά. Και στο ένα κιλό κολοκυθιών, στη μέση τιμή παραγωγού του 1 ευρώ, το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 30 με 40 λεπτά.

Ανά στρέμμα για να είναι βιώσιμη η εκμετάλλευση

Πότε, λοιπόν, μία θερμοκηπιακή καλλιέργεια είναι βιώσιμη για τον παραγωγό (πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα); Ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης εξηγεί: «Σε μία πολύ καλή καλλιέργεια ντομάτας, χωρίς δηλαδή ασθένειες, παγετούς κ.λπ., η παραγωγή μπορεί να φτάσει τον Απρίλιο τους 6 τόνους ανά στρέμμα. Μέχρι τον Απρίλιο όμως, το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 4.200 ευρώ το στρέμμα. Με βάση τη σημερινή τιμή, ο παραγωγός θα πάρει 7.000 ευρώ ανά στρέμμα. Άρα θα έχει κέρδος γύρω στις 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Όμως, αυτά τα 4.000 ευρώ τα έχει διαθέσει τους προηγούμενες μήνες. Και για να μπορέσει να κρατήσει την καλλιέργειά του “ζωντανή”, θα πρέπει στο σύνολο της χρονιάς το καθαρό του κέρδος να μην πέφτει κάτω από τα 8.000 ευρώ το στρέμμα, διότι υπάρχουν και τα πάγια έξοδα, τα οποία θα πρέπει να τα υπολογίσουμε, για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Στη Μεσαρά τα θερμοκήπια «αλλάζουν χέρια»

Εξάλλου, σήμερα στη Μεσαρά οι καλλιέργειες αλλάζουν χέρια. Μπορεί, δηλαδή, να εγκαταλείπει ένας παραγωγός παλιός, αλλά ένας νεότερος να συνεχίζει να καλλιεργεί. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Τσιμπραγάκη, στη Μεσαρά καλλιεργούνται γύρω στα 3.700 στρέμματα θερμοκήπια.

«Οι καλές εποχές για τα θερμοκήπια της Κρήτης ήταν από τη δεκαετία του ’80 μέχρι και το 1995. Από τότε και μετά, αρχίζει η φθίνουσα πορεία», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως πως η φετινή χρονιά είναι χαρακτηριστική για τις αντοχές των παραγωγών σε ολόκληρη την Κρήτη.

Η δραματική επιστολή της Ιεράπετρας

«Αν δεν μπορείτε να μας κάνετε καλό, τουλάχιστον μη μας κάνετε κακό»

Στο μεταξύ, σε γενική συνέλευση προχώρησαν χθες το βράδυ τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας. Η διοίκηση της οργάνωσης έστειλε προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή σε δραματικό ύφος. Η επιστολή κοινοποιείται σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, δίνοντας απαντήσεις στο ερώτημα «ποιος είναι σήμερα ο Έλληνας αγρότης»…

«Είναι ο ίδιος αγρότης που θα επιδοτηθεί με 13,2 ευρώ/μήνα σε καύσιμα, ενώ αυτό που αντικρίζει καθημερινά είναι οι τιμές των καυσίμων να εδραιώνονται σταθερά άνω των 2 ευρώ (όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο στο υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας). Επιπλέον, ήδη ανακοινώθηκαν αυξήσεις 30% στη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα της αύξησης των καυσίμων.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Είναι ο ίδιος ο αγρότης που μέσα σε 6 μήνες έχει αναγκαστεί να πληρώσει διπλάσια τουλάχιστον αξία στην ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, το πρώτο τρίμηνο θα επιδοτηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, και το οποίο δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο σύνολο των εκκαθαριστικών λογαριασμών. Το επόμενο τρίμηνο θα επιδοτηθεί στο 50% και είναι πλέον βέβαιο ότι θα ακολουθήσει 30% και τελικά μηδέν. Εδραιώνεται έτσι η αρχική αύξηση στο κόστος ενέργειας 100%.

ΕΤΜΕΑΡ: Είναι ο ίδιος αγρότης που δε δικαιούται μείωση στη χρέωση/ΜWH αν έχει κάνει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της παροχής του από το 2014 (ακόμα και διεύθυνση αλληλογραφίας). Αποτέλεσμα, οι νέοι κυρίως αγρότες να χρεώνονται 17€/ΜWH αντί για 9€/ΜWH που προβλέπεται για τους ενεργοβόρους κλάδους.

Μείωση ΦΠΑ σε λιπάσματα: Είναι ο ίδιος αγρότης που τον τελευταίο χρόνο χρεώνεται ακριβότερα 60-80% τα εφόδια της παραγωγής του. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι για τις καθαρές εμπορικές συναλλαγές ο ΦΠΑ δε δύναται να προσμετρηθεί στο τελικό κόστος αγοράς εφοδίων, αφού τελικά υπάρχει συμψηφισμός με τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων. Όπως και να έχει όμως, ένα τέτοιο μετρό θα είχε ενδιαφέρον αν η τελική τιμή αγοράς ενός προϊόντος δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα. Για παράδειγμα, ένα λίπασμα πριν ένα χρόνο στοίχιζε στον παραγωγό 20 ευρώ πλέον ΦΠΑ 13%, σύνολο 22,6 ευρώ. Σήμερα το ίδιο λίπασμα στοιχίζει 35 ευρώ πλέον ΦΠΑ 13% σύνολο 39,55 ευρώ. Η πρότασή σας είναι στο ίδιο λίπασμα 35 ευρώ πλέον ΦΠΑ 6%, σύνολο 37,1 ευρώ. Δηλαδή παραμένει 64,1% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι. Επιπροσθέτως δεν αναφέρεστε πουθενά για τα λιπάσματα που βρίσκονται σήμερα στον συντελεστή ΦΠΑ 24%. Αυτό το μέτρο θα καταλήξει όλοι οι αγρότες να έχουν χρεωστικό ΦΠΑ, καθώς θα αγοράζουν με 6% και θα πωλούν με 13%», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Από:Παπαδάκης Χριστόφορος

Share0
previous post
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ
next post
Ιεράπετρα: Πολλά τα συμβάντα πρόκλησης πυρκαγιάς απο αμέλεια
admin

Related posts

Θετικός στον Κορωνοϊό 62χρονος στην Ιεράπετρα – Στην Κλινική Covid με ήπια συμπτώματα

admin5 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗΣ «ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ»

admin6 Ιουνίου 20226 Ιουνίου 2022

Με την Πελαγία Πετράκη και τον Σήφη Αναστασάκη συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου

admin26 Σεπτεμβρίου 2019

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

ΚΑΙΡΟΣ

Γιάννης Αϊβαλιωτάκης Μετεολάτρες

admin24 Ιουλίου 202324 Ιουλίου 2023
24 Ιουλίου 202324 Ιουλίου 20230

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτηγια απόψε Παρασκευή έως αύριο Σάββατο 27 Μαΐου 2023

admin26 Μαΐου 202326 Μαΐου 2023
26 Μαΐου 202326 Μαΐου 20230

«ΛΗΨΗ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

admin2 Μαΐου 20232 Μαΐου 2023
2 Μαΐου 20232 Μαΐου 20230

Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Δευτέρας στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου. 

admin23 Μαρτίου 202323 Μαρτίου 2023
23 Μαρτίου 202323 Μαρτίου 20230

«Μες στο χιόνι θα μας χώσει…»: Δραματική πρόβλεψη Μαρουσάκη – Έρχεται ξανά βαρυχειμωνιά με επικίνδυνες κακοκαιρίες

admin15 Φεβρουαρίου 202315 Φεβρουαρίου 2023
15 Φεβρουαρίου 202315 Φεβρουαρίου 20230
Load more posts

ON AIR RADIO LIVE 24

Αγροτικά Νέα

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 5.2.2021

admin5 Φεβρουαρίου 20215 Φεβρουαρίου 2021
5 Φεβρουαρίου 20215 Φεβρουαρίου 20210

Αναλύσεις νερού από τη λεκάνη του φράγματος Μπραμιανών.

admin26 Ιανουαρίου 202126 Ιανουαρίου 2021
26 Ιανουαρίου 202126 Ιανουαρίου 20210

ΣΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin15 Οκτωβρίου 202015 Οκτωβρίου 2020
15 Οκτωβρίου 202015 Οκτωβρίου 20200

Κατάθεση Αιτήσεων για τη Χορήγηση Αδειών για Νέες Φυτεύσεις

admin1 Οκτωβρίου 20201 Οκτωβρίου 2020
1 Οκτωβρίου 20201 Οκτωβρίου 20200

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

admin23 Σεπτεμβρίου 202023 Σεπτεμβρίου 2020
23 Σεπτεμβρίου 202023 Σεπτεμβρίου 20200
Load more posts

Counter

1844945
Users Today : 591
Users Yesterday : 1653
Total Users : 844945
Who's Online : 13

Τρόποι επικοινωνίας

  • Email
    radio895@otenet.gr
  • Τηλέφωνο
    2842023855-856-835
  • Φαξ
    2842023805
  • Διεύθυνση
    ΚΥΠΡΟΥ 10 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνάντηση ενημέρωσης με κ. Σπυριδάκη Κατερίνα – Βουλευτή Ν. Λασιθίου
  • Έναρξη μαθημάτων στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής
  • (χωρίς τίτλο)
  •  ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΠΗ
  • ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Τα αποτελέσματα του β γύρου στον νομό Λασιθίου

Players vereniki radio 89.5 mhz

00:00:00
Βερενίκη News
About US
Το ράδιο Βερενίκη 89,5 MHZ μεταδίδεται στα FM από το καλοκαίρι του 1995 και έχει αποκτήσει μεγάλο αριθμό ακροατών από το νομό Λασιθίου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των παραγωγών και στελεχών του σταθμού, τόσο στη μουσική ψυχαγωγία όσο και στην σωστή ενημέρωση των ακροατών.
Contact us: radio895@otenet.gr
Follow us
FacebookTwitterYoutube
2019 - www.radiovereniki.gr.
  • Facebook
  • Twitter
Βερενίκη News
FacebookTwitterYoutube
  • Αρχική
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • Ακούστε μας loudly!
    • On air radio vereniki 89.5
    • live24
  • Τιμές αγροτικών προϊόντων