Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΧΛΟΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα  για την εστίαση από τους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι επαγγελματίες του χώρου στην Ιεράπετρα, λένε ότι   η  κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κλάδο της εστίασης ως έμμεσο μοχλό πίεσης για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και θεωρούν ανεφάρμοστο  τον προτεινόμενο τρόπο λειτουργίας εστιατορίων και καφέ στους κλειστούς χώρους. 

Οι δυο υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη   ότι από τις 15 Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα μεικτό σύστημα που προβλέπει τη λειτουργία κλειστών χώρων για αμιγώς εμβολιασμένους και «μεικτούς» χώρους στους οποίους θα μπορούν να βρίσκονται και μη εμβολιασμένοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρνητικό τεστ. Κίνητρο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιλέξουν και θα δηλώσουν ποιο μοντέλο λειτουργίας επιθυμούν, είναι,  οι αυξημένες χωρητικότητες. 

Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης πιστεύουν ότι τα μέτρα  είναι ανεφάρμοστα και  εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για τον έλεγχο που θα πρέπει να κάνουν στους πελάτες τους  για να διαπιστώσουν αν έχουν εμβολιασθεί ή όχι, η  αν φέρουν αρνητικό τεστ,  πράγμα που για να λειτουργήσει θα χρειαστεί η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. 

Στην ουσία οι επιχειρήσεις εστίασης με κλειστούς στεγασμένους χώρους, παίρνουν το «πράσινο φως» επαναλειτουργίας,  καλούνται όμως χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση να αναλάβουν την  κοινωνική και πολιτική ευθύνη διαχωρισμού της πελατείας τους

Ουτοπικά και περίπλοκα  χαρακτηρίζουν τα μέτρα της Κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών σε αμιγή και μεικτά, οι περισσότεροι Ιεραπετρίτες εστιάτορες,  οι οποίοι θεωρούν ότι καλούνται να αναλάβουν νέους ρόλους,  ιατρικού επιτηρητή και χωροφύλακα.

Δεν υπάρχει δικαίωμα στην επιλογή από την πλευρά των καταστηματαρχών ενώ θεωρούν δύσκολο έως αδύνατο οι καταστηματάρχες,  να μπορούν να ελέγξουν στην πράξη ποιος είναι και ποιος όχι εμβολιασμένος ή φέρει αρνητικό τεστ. 

Ένα επιπλέον πρόβλημα που εντοπίζει  ο κλάδος είναι,  τι θα γίνει στην περίπτωση που ένα καταστηματάρχης επιλέξει να κάνει το κατάστημα του μόνο για εμβολιασμένους τη στιγμή που οι  υπάλληλοι του είναι ανεμβολίαστοι.

 Τα νέα μέτρα έρχονται σε μια στιγμή που ο κλάδος της εστίασης δεν έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακόμη και σήμερα  δεν έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις τουριστικές περιοχές λόγω του μικρού αριθμού των επισκεπτών.

                                                   ΑΜΙΓΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις σχετικά με  το νέο πλαίσιο λειτουργίας των εσωτερικών χωρών του κλάδου εστίασης, είναι ξεκάθαρο ότι,  σκοπός της κυβέρνησης είναι η μεταβίβαση της ευθύνης των αποφάσεων στους επιχειρηματίες του κλάδου.  Έναν κλάδο που έχει υποστεί πάρα  πολλά εδώ και 1,5 χρόνο που υπολειτουργεί.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει διαχωρισμός και διάκριση των πελατών ή τουριστών και φυσικά την ατομική ευθύνη της  απόφασης για κάθε επιχειρηματία που σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι δικιάς μας αρμοδιότητας. Αν λάβουμε υπόψη μας και τον εποπτικό έλεγχο ο οποίος θα πρέπει να διενεργείται από τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων μας υποκαθιστώντας τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, αντιλαμβανόμαστε όλοι το λάθος της απόφασης . Εμείς ασκούμε την εστίαση και σε καμία των περιπτώσεων δε μπορούμε να υποκαταστήσουμε  τον ελεγκτικό μηχανισμό της πολιτείας.
Τι θα γίνεται στην αμιγή λειτουργία στην περίπτωση κατά την οποία ένας πελάτης από παρέα των 4 ατόμων είναι ανεμβολίαστος; Τι θα πράττουν οι επιχειρηματίες; Πως θα χειρίζεται τον συγκεκριμένο πελάτη χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της επιχείρησης και με τους υπόλοιπους πελάτες; Τι κυρώσεις θα έχει το κατάστημα σε τέτοιες περιπτώσεις που ουσιαστικά δεν έχει ευθύνη;
Τι θα γίνεται με τους τουρίστες που θα επισκέπτονται τα καταστήματα μας μετά από 10ημερη παρουσία στη χώρα μας άσχετα εάν εισήλθαν με αρχικό πιστοποιητικό καθαρό;
Πως θα αντιμετωπίζονται οι παραπλανητικοί πελάτες που θα χρησιμοποιούν άλλο QR code; Θα ζητάμε ταυτότητες; Είναι δυνατόν;», είναι κάποια από τα ερωτήματα που θέτει ο πρόεδρος του Σωματείου καταστηματαρχών καφέ  και εστίασης Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχελαράκης.

«Είναι αδιανόητο να  ακούμε για επιστροφή στην κανονικότητα όταν μια αμιγής επιχείρηση καλείται να δουλέψει με το 34% (ποσοστό που αφορά τους πλήρης εμβολιασμένους) προσδοκώντας να φτάσουν στο 70%, πράγμα που σημαίνει ότι κυριολεκτικά  θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό καθεστώς προβληματικής και ζημιογόνου λειτουργίας.

  Όταν ακόμη δεν έχουν δοθεί τα περιβόητα ποσά επανεκκίνησης του 7% του τζίρου σε καμία επιχείρηση έως σήμερα, 2 μήνες μετά το άνοιγμα της 3ης Μαίου και από τις 82.000 επιχειρήσεις ζήτημα να χρηματοδοτηθούν 20.000, πράγμα που αναδεικνύει και το επερχόμενο  πρόβλημα των οικονομικών θεμάτων του κλάδου.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει με μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως η μείωση των ενοικίων, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, η επιλεκτική αναστολή, εκτός από το να μας  χρεώνει απλά το βάρος των πολιτικών και ελεγκτικών αποφάσεων που όφειλε να αναλάβει η ίδια», καταλήγει ο πρόεδρος των καταστηματαρχών καφέ και εστίασης Ιεράπετρας Μανόλης Μιχελαράκης.

                                                                                                       ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Η Διευθύντρια κ. Τζιρή Αικατερίνη και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ συγχαίρουν όλα τα παιδιά για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

admin

Άρση του απαγορευτικού για τα πλοία

admin

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΤΕΣΤ COVID ΓΙΑ  TOYS 19 ΝΑΥΑΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

admin

Leave a Comment